Index Vakbarát Hírportál

Belorusz vadászgépek kényszerítettek földre egy Ryanairt

2021. május 23., vasárnap 19:28 | aznap frissítve

A belorusz hatóságok vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt, majd a hatóságok őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a népszerű, egyben szélsőségesnek nyilvánított Telegram-csatorna, a NEXTA korábbi főszerkesztőjét – írja a Bloomberg.

A Ryanair szóvivője beszámolt róla, hogy a belorusz hatóságok értesítették a repülőgép személyzetét egy esetleges terrorcselekményről, és jelezték, hogy elképzelhető, pokolgép van a fedélzeten.

Példátlan, ami történt. A Vilniusba tartó utasszállítót erőszakkal kényszerítették leszállásra Minszkben. A belorusz politikai aktivista és a NEXTA alapítója a repülőn volt, majd letartóztatták. Az irtózatos esemény mögött a belorusz rezsim áll. Követelem Raman Prataszevics szabadon engedését

– írta Gitanas Nauseda litván elnök a Twitter-oldalán.

A drámai események az Európai Unió vezetőinek kétnapos brüsszeli találkozója előtt történtek, amelyen többek között a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdéseket vitatják meg. Egy tisztviselő azonban jelezte, a Ryanair kényszerleszállásáról is lesz szó a történtek után.

Az egy évvel ezelőtti, vitatott elnökválasztás óta a rezsim ellenzék elleni nyomása amerikai és EU-s szankciókhoz vezetett, amely az Európa utolsó diktatúrájának nevezett ország további elszigeteltségét eredményezte.

Az utasszállítót egy MiG–29-es vadászgép kényszerítette leszállásra Fehéroroszország fővárosában, egyes hírek szerint 12 ország 171, köztük 90 litván utasával – más információk szerint 123 utas volt a fedélzeten.

Az emberek biztonsági ellenőrzésen esnek át, és a repülőtér tranzitzónájában maradnak, amíg a gép el nem indul.

A Telegram-csatorna szerint Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország 1994 óta regnáló elnöke adott utasítást arra, hogy leszállítsák a gépet, aminek az lehetett az oka, hogy Raman Prataszevics rendőri brutalitásról tudósított a tavalyi újraválasztást követő tüntetéseken. A demonstrációk során több mint 30 ezer embert tartóztattak le, és több ezer ember menekült el az országból.

Prataszevics 2020 novembere óta él Litvániában, az ország közkedvelt célpontja a belorusz disszidenseknek.

Rovatok