Index Vakbarát Hírportál

Merkel elítéli a Németországban zajló fajgyűlöletet

2021. május 23., vasárnap 08:24 | aznap frissítve

Angela Merkel német kancellár óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól a palesztin ügyet támogató tüntetéseken, Németországban ugyanis több megmozdulást is terveztek a hétvégére – írja az MTI.

Azok, akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön. Az ilyen cselekményeket meg kell büntetni

– mondta Merkel podcastjában.

Az Izrael és a palesztin Hamász közötti összecsapások miatt – pénteken életbe lépett a tűzszünet – több tüntetés is volt már Németországban, egy hete nagyjából 60 embert vettek őrizetbe, 100 rendőr pedig megsérült egy berlini demonstráción, amelyen a palesztin ügyet támogatták. Ezeken az eseményeken a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak, izraeli zászlókat égettek és kövekkel dobálták meg egy zsinagóga bejáratát. Sőt egy berlini zsidó férfi arról számolt be, hogy pénteken hárman megtámadták, arcon ütötték az utcán, amikor meglátták, hogy kipát visel.

A kancellár ezért is hívta fel a figyelmet arra, hogy mindenki tartózkodjon a rasszizmustól és antiszemitizmustól a hétvégén.

Rovatok