Index Vakbarát Hírportál

Magyarország csatlakozott az EU Minszket elítélő nyilatkozatához

2021. május 24., hétfő 22:33

Magyarország csatlakozott a minszki gépleszállítási botrány miatt kiadott közös, európai uniós nyilatkozathoz – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az ATV-t.

Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi

– válaszolta a televízió kérdésére a KKM sajtóosztálya.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben hétfőn az MTI tudósítása szerint azt mondta: az Európai Uniónak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair légitársaság járatának elfogadhatatlan, előző napi földre kényszerítésére, az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette belarusz rezsimnek ugyanis meg kell értenie, hogy az ilyen cselekedeteknek komoly következményei vannak.

A bizottsági elnök a hétfő este kezdődő, kétnapos EU-csúcstalálkozóra érkezve hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről fognak tárgyalni a vasárnapi incidens felelőseivel, a fehérorosz légi ágazat illetékeseivel, illetve mindazokkal szemben, akik a belarusz rezsimet anyagilag támogatják.

A londoni kormány közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia belarusz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét. Intézkedtek arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Belarusz légterét.

Rovatok