Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Mi ebbe soha nem fogunk beleegyezni

2021. május 26., szerda 15:16 | aznap frissítve

A kötelező kvóta elrendelése újabb betelepítési hullámot indíthat el, ezért Magyarország egyértelműen nem támogatja azt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a spanyol külügyminiszterrel, Arancha González Layával tartott közös sajtótájékoztatóján. 

A két külügyminiszter szerdán több kérdésben is tárgyalt egymással, ezekről tettek bejelentéseket. Szijjártó Péter azzal kezdte mondanivalóját, hogy „érezhetően nő a nyomás” a Balkánon, illetve a Földközi-tengeren. A Földközi-tenger nyugati részén 63 százalékkal több bevándorlót regisztráltak, mint tavaly ugyanilyenkor – közölte.

Elmondta, hogy az embercsempészet kérdésében Magyarország és Spanyolország azonos álláspontot van, mindkét ország fel akar lépni ezzel ellen. Emellett a külső határok védelmének fontosságában és a nehéz helyzetben lévők megsegítésében is egyetértenek – mondta. 

A sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett arra, hogy a két külügyminiszter beszélt-e migrációs kérdésekről, azon belül is az illegális migrációról, illetve hogy mi a két ország álláspontja ebben a kérdésben. 

A spanyol külügyminiszter elmondta, hogy erről most és már korábban is egyeztettek egymással. Elmondta, hogy Spanyolország jelenleg arra törekszik, hogy Marokkóval rendezze a fennálló vitás kérdéseit.

Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű a migráció kérdésében. „Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi magunk dönthessük el: kit akarunk beengedni, illetve kivel akarunk együtt élni, és kivel nem. Éppen ezért nem fogadunk el semmiféle kötelező betelepítése kvótát, nem fogadjuk el, hogy Brüsszel határozza meg, kiket kell befogadni.”

Úgy gondoljuk, hogy a kötelező betelepítésék elrendelése újabb migrációs hullámot indíthat el – mondta a külügyminiszter. 

Véleménye szerint ehelyett „egyértelműen és világosan” kellene beszélni, és tisztázni kellene, hogy Európába csak az jöhet be, aki arra jogosult és meg tud felelni a feltételeknek. Világossá kell tenni továbbá azt is, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény és „nem szabad mentegetni az illegális migrációt” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

Egy másik újságíró szintén rákérdezett arra, hogy az elmondottak fényében akkor lehetetlen lesz-e megegyezni a migrációt szabályozó lépésekről uniós szinten. Kérdésében úgy fogalmazott, hogy a spanyolok úgy gondolják: a Kelet-Európában fölmerülő problémák tekintetében – ideértve Fehéroroszország helyzetét is –„nem ugyanabban a csapatban” játszik Magyarország és Spanyolország, gyakran nem értenek egyet a keleti és déli országok. 

„Önnek igaza van: lehetetlen lesz megállapodni egy közös migrációs politikáról abban az esetben, ha az a bizonyos migrációs politika kötelező letelepítési kvótát is tartalmaz. 

Akkor egészen biztosan lehetetlen lesz megállapodni, mert mi ebbe soha nem fogunk beleegyezni

– válaszolta Szijjártó Péter. 

A külügyminiszter visszautalt arra, hogy többször is kifejtették már álláspontjukat a kérdésben, illetve 2016 őszén népszavazást is tartottak erről Magyarországon. 

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy szerinte a szolidaritás és az illegális bevándorlók befogása közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Hozzátette: a magyar állam több mint egymilliárd eurót költött a külső határok védelmére, valamint több tízmillió dollárt költöttek a Közel-Keleten és Afrikában olyan programokra, amelyek a keresztény közösségeknek helyben maradását segítik – mondta. 

A külügyminiszter szerdán egy nagyobb európai körút részeként tárgyalt Madridban. A sajtótájékoztatón spanyol cégekhez kötődő beruházásokról, egy két tannyelvű program indításáról, valamint arról is beszélt még, hogy egy Puskás Ferencről elnevezett utcát is felavatnak Madridban. 

Rovatok