Index Vakbarát Hírportál

Európa és Amerika segítségét kérik a Minszkben elfogott újságíró szülei

2021. május 27., csütörtök 20:12

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a belarusz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei a Belarusz Ház alapítvány varsói székhelyén rendezett sajtóértekezleten.

Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hogy meghallják kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg (...) mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet

− mondta Natalia Prataszevics az újságíróknak, továbbá kérte őket, hogy segítsenek fia kiszabadításában, terjesszék kérését világszerte, továbbítsák az Európai Unió és az Egyesült Államok vezető politikusainak.

Mint mondta, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rezsimje számos megtorlást alkalmaz a békésen tüntető lakosság ellen. Az elfogott újságíró pedig csak tájékoztatta az egész világot a fejleményekről, és csak azért tette, mert jót akart Belarusznak.

Raman Prataszevics apja, Dmitrij Prataszevics azt mondta, hogy nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik az életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva. Nem értesültek barátnője, Sofia Sapega sorsáról sem.

Azt is közölte, hogy feleségével fenyegetéseket kapnak.

A sajtóértekezleten felszólalt Stepan Pucila, a Nexta alapítója is, aki szerint Prataszevicset feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki.

A belorusz hatóságok vasárnap vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt, majd a hatóságok őrizetbe vették Raman Prataszevicset és barátnőjét, Sofia Sapegát. A repülőt egy lehetséges terrorcselekmény miatt kényszerítették földre. A minszki közlekedési minisztérium közlése szerint a fenyegető üzenet így hangzott: 

Mi, a Hamász katonái követeljük, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet támadását. Követeljük, hogy az Európai Unió szüntesse be Izrael támogatását. (...) Amennyiben nem teljesítik követeléseinket, felrobbantunk egy pokolgépet Vilnius felett a Ryanair-gép fedélzetén.

A palesztin radikális szervezett tagadta és nevetségesnek találta az állítást. A Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mail-szolgáltató szerint azonban az üzenet csak azután érkezett a hatóságokhoz, hogy leszállították a gépet.

Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a belarusz állítások igazak. Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, amint jogi kérelmet kapunk erre

− emelték ki a közleményben.

Az EU hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött. Többek között arról, hogy a belarusz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek informális (Gymnich) találkozója után elmondta, hogy a szankciók kidolgozásának munkálatai elkezdődtek, a tagországok külügyminiszerei hamarosan döntést hozhatnak. Szerinte az Európai Unió keleti szomszédságának számos megoldatlan konfliktusára békés megoldást kell találni, a régió stabilitásának biztosítását célzó erőfeszítésekkel az uniónak hatékonyabbnak kell lennie.

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös állásfoglalásukban elítélték és példátlannak nevezték a minszki incidenst. Felszólították a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy sürgősen vizsgálja ki az esetet szabályai és szabványai szerint. Elhatározták, hogy

szükség esetén további szankciókat is bevezetnek annak érdekében, hogy előmozdítsák az incidens felelőseinek elszámoltathatóságát.

Alekszandr Lukasenko szerdai beszédében védelmébe vette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó utasszállító repülőgépének minszki leszállítását.

A belarusz elnök beszéde után Litvánia úgy döntött, hogy megerősíti a belarusz határszakasz védelmét. Litvániának majdnem 680 kilométer hosszú közös határa van Fehéroroszországgal, ami egyben az EU külső határa is. Ennek 38 százalékát fedték le megfigyelő eszközökkel. A fennmaradó határszakaszok védelmét a következő két évben fogják tökéletesíteni. Erre 38 millió eurót (13 milliárd forint) szánnak.

Rovatok