Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ repülési szervezete kivizsgálja a minszki botrányt

2021. május 28., péntek 08:00

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) kormányzótanácsa megszavazta, hogy vizsgálat induljon a Ryanair légitársaság minszki leszállásra kényszerített járata körüli ügyben, amit számos ország követelt már – adta hírül az MTI.

Eamon Ryan ír közlekedési miniszter közölte, hogy az ICAO-nak június 25-ig ideiglenes jelentést kell készítenie, amelyben feltárják, hogy pontosan mi történt, és hogy a belarusz hatóságok milyen nemzetközi szabályokat sértettek meg.

Az ICAO büntetni nem tudja a tagországokat, de szavazati jogot felfüggeszthet. A szervezetnek 192 ország a tagja, és a kormányzótanácsban forgó rendszerben 36 ország képviselteti magát.

A tanácskozáson részt vevő két független forrás elmondta, hogy Oroszország és Kína nem támogatta a vizsgálat megindítását. Oroszország azzal érvelt, hogy ez nem elszigetelt eset volt. Példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államok követelésére 2013-ban Ausztriában leszállásra kényszerítettek egy repülőgépet, amelyen Washington gyanúja szerint a titkos amerikai dokumentumokat kiszivárogtató és emiatt körözött Edward Snowden utazott. Kína szerint várni kellett volna a vizsgálat elindításával.

A vitában Fehéroroszország képviselője is beszélt, azt állította, hogy a Ryanair-gépet nem kényszerítették minszki leszállásra, a pilóta dönthetett volna úgy is, hogy az eredeti célállomáson, Vilniusban száll le.

A belorusz hatóságok vasárnap vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt, majd a hatóságok őrizetbe vették Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságírót és barátnőjét, Sofia Sapegát.

Az EU hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni  szankciókról döntött . Többek között arról, hogy a belarusz légitársaságokra vonatkozó  fel- és leszállási tilalmat  javasol bevezetésre az uniós térségben.

Csütörtökön az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében Raman Prataszevics szülei.  Az EU hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni  szankciókról döntött . Többek között arról, hogy a belarusz légitársaságokra vonatkozó  fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben.  A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös állásfoglalásukban elítélték és példátlannak nevezték a minszki incidenst. Felszólították a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy sürgősen vizsgálja ki az esetet szabályai és szabványai szerint.

Az elmúlt két napban Oroszország a szankciókra és fenyegetésekre válaszként a hét folyamán legalább két európai uniós légitársaság leszállási engedélyét utasította vissza.

Rovatok