Index Vakbarát Hírportál

Két lövöldözés, sok halott Miamiban

2021. május 30., vasárnap 14:40

Hiába kampányolt tavaly a fegyvertartás ellen Joe Biden, a demokrata elnök hivatali ideje alatt is romlik a közbiztonság az Egyesült Államokban. Friss statisztikák szerint idén eddig 232 tömeges lövöldözés történt, miközben újabb rekordot döntött a fegyvereladások száma.

Két ember meghalt, huszonöt fő pedig megsebesült Florida államban, miután vasárnap hajnalban fegyveresek egy szórakozóhelynél várakozó tömegre nyitottak tüzet. A CNN cikke szerint Miami város Hialeah településén egy biliárdklub előtt történt a mészárlás, amikor egy fehér Nissan Pathfinder terepjáró fékezett le a klubnál, három ember szállt ki a kezében gépkarabéllyal és pisztollyal, és válogatás nélkül tüzet nyitott a tömegre.

Több mint húsz embert ért találat, közülük ketten a helyszínen életüket vesztették.

Véget kell vetnünk a fegyveres erőszaknak. Minden hétvégén szembesülünk egy esettel, ezek előre megtervezettek, nem véletlenszerű események

– közölte a lövöldözés helyszínén Alfredo Ramirez, Miami-Dade rendőrparancsnoka. A helyi hírportál, a Miami Herald pedig ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy csak ezen a hétvégén két vérontás is történt a floridai nagyvárosban. Péntek éjjel ugyanis egy ember meghalt, hatan pedig megsérültek, mikor egy autóból adtak le lövéseket.

Az Egyesült Államok egész területén romlik a közbiztonság. Hétvégi cikkében – vagyis a floridai eseteket megelőzően – a The New York Times összeszedte az idei év fontosabb, úgynevezett tömeges lövöldözéseit.

Összeállításuk szerint idén eddig 232, legalább négy fő halálával végződő tömeges lövöldözésre került sor.

Múlt hét szerdán egy kaliforniai eset rázta meg az amerikai közvéleményt, akkor egy építkezésen dolgozó munkás kilenc embert lőtt agyon, majd saját magával is végzett. Ezzel várhatóan folytatódik az Egyesült Államokban évek óta tapasztalható folyamat: 2019-ben 417, tavaly pedig 600 ilyen esetre került sor.

A jelenség ismét a felszínre hozta a fegyvertartással kapcsolatos örökzöld vitát. Másik cikkében a Times arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány alatt jelentősen megugrott a fegyvervásárlási kedv az Egyesült Államokban. A hatóságok 1998 óta követik nyomon az eladott fegyverek mennyiségét, 2020 márciusában volt olyan hét, hogy egymillió darabot adtak belőlük országszerte. Ezt a mennyiséget pedig idén tavasszal újabb rekord követte: egy hét alatt mintegy 1,2 millió esetben kértek hatósági vizsgálatot fegyvervásárlásra vonatkozóan.

Különösen aggasztó tendencia, hogy egyre több az új fegyvertartó.

Míg ugyanis a korábbi vásárlási lázak során jellemzően már meglévő otthoni készleteiket bővítették a vevők, idén minden ötödik eladott fegyver első darabként került a tulajdonoshoz. A piacra belépők ráadásul a vásárlói kör demográfiai összetételében is változást mutatnak. A korábbi tendenciákkal szemben már nem a fehér bőrű férfiak vásárolnak, az új fegyvertartók fele nő, minden ötödik pedig más etnikumú közösségből kerül ki.

Ezzel jelenleg az amerikai háztartások 39 százalékában van fegyver, ez a szám 2016-ban csak 32 százalék volt

– írja a The New York Times. A jelenség rossz fényt vet Joe Bidenre, a demokrata elnök ugyanis tavaly az elburjánzó erőszakkal, a felkúszó fegyvereladásokkal kampányolt. A kaliforniai vérengzést követően az elnök elmondta: az amerikai törvényhozásnak többet kell tennie a fegyveres erőszak megfékezéséért. Egyben emlékeztetett arra, hogy már áprilisban arra kérte a Kongresszust, hogy fogadja el a fegyvertartást szigorúbban szabályozó törvénycsomagot. 

Rovatok