Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko megnézte Putyinnal a delfineket, és szerzett 500 milliót

2021. május 30., vasárnap 11:10

Véget ért Alekszandr Lukasenko belarusz elnök látogatása Oroszországban. A gépeltérítéses botrány miatt elszigetelődő minszki vezetőnek ismét az orosz elnök dobott mentőövet, és még egy hajókirándulást is szervezett a számára.

Megtekintette a Fekete-tenger delfinállományát Vlagyimir Putyin és vendége, Alekszandr Lukasenko belarusz államfő. Oroszország elnöke pénteken Szocsiban fogadta a kollégáját, majd szombaton egy hajókirándulásra is sort kerített a két vezető. A TASSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a szép időt kihasználva döntöttek úgy, hogy a találkozó informális részét a Kreml jachtján tartják meg.

A Bloomberg emlékeztet arra a videójában, hogy a látogatás során a felek újabb hitelszerződésről állapodtak meg.

Oroszország 500 millió dollár értékben nyújt segítséget a belarusz gazdaságnak, miután az egykori szovjet tagköztársaság újabb, súlyos nyugati szankciókra számíthat.

A héten az Európai Unió tagállamai egységesen kitiltották a légterükből a Belavia légitársaságot, miután Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair egyik járatát, hogy őrizetbe vegyék a gépen utazó Roman Protaszevicset. A tavalyi belarusz ellenzéki megmozdulások vezéralakja és a szintén a gépen utazó orosz barátnője azóta egy minszki börtönben raboskodnak

A diplomáciai botrányra reagálva Lukasenko Oroszországba utazott, ahol Putyin a támogatásáról biztosította a nemzetközi színtéren egyre inkább elszigetelődő minszki elnököt.

Nyugati országok már a tavaly augusztusi választások körülményei, illetve az azokat megelőző tüntetések leverése miatt gazdasági szankciókat hoztak Fehéroroszországgal szemben. A héten az Európai Unió tisztségviselői és tagállami vezetői tárgyalásokat kezdtek arról, hogy a nyomásgyakorlás milyen újabb eszközeit vethetik be Fehéroroszország ellen. Vélhetően a belarusz energetikai szektor, illetve az országgal kereskedő vállalatok elleni szankciókról döntenek. További rossz hír Minszk számára, hogy nemcsak az EU, de a G7 országai is egységes fellépésről tárgyalnak.

Rovatok