Index Vakbarát Hírportál

Vádemelést javasol a cseh rendőrség a kormányfő ellen

2021. május 31., hétfő 19:41

Vádemelést javasolt a cseh rendőrség Andrej Babiš kormányfő és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen a Gólyafészek-ügyben. Az ügyészségnek kell most döntenie arról, hogy vádat emelnek-e Babiš ellen, vagy leállítják a büntetőeljárást.

A rendőrség a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás támogatása ügyében az európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítja a cseh kormányfőt és több rokonát.

Andrej Babiš a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az uniós forrásokkal.

Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből. A Gólyafészek-ügyet vizsgáló rendőrség egyszer, 2019 áprilisában már lezárta az ügyet azzal, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s ezért vádemelést javasolt az érintettek – Babiš, valamint Babiš felesége, fia és sógora, s további három személy – ellen, írta az Ujszo.com a távirati irodára hivatkozva. 

A büntetőeljárás leállítását Martin Erazim akkori prágai főügyész azzal indokolta, hogy a bizonyítási eljárás során arra a következtetésre jutottak: a szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak, ahogy azt írásbeli nyilatkozatukban is állították. Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, s 2019 decemberében új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Rovatok