Index Vakbarát Hírportál

Nehéz helyzetben vannak a németországi kereszténydemokraták

2021. május 31., hétfő 20:54

Egyre vészesebben közeledik a szeptember 26-i szövetségi parlamenti választás Németországban. A CDU/CSU pártszövetség politkai vezető szerepe évek óta töretlen volt, manapság viszont láthatóan másfelé húznak a népszerűségi mutatók. Egyre többen adnák szavazatukat a Zöldekre, Annalena Baerbock személye sokaknak szimpatikus. De a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet mellett még ott van Olaf Scholz szociáldemokrata politikus is, illetve a keletnémet Szász-Anhalt tartományban a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) párt is megerősödött.

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legerősebb tagja. A 2005-ös, a 2009-es, a 2013-as és a 2017-es választáson is a 2018-ban leköszönt CDU-elnök Angela Merkel vezetésével sikerült választói felhatalmazást szereznie a kormányalakításhoz. A közös kormánypárt az áprilisi kancellárjelölti szavazáson Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke túlnyomó többséggel nyert Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnökével szemben. Akkor még nem gondolta volna senki, hogy a CDU/CSU kormányzati pozíciója veszélybe kerülne, hiszen csak áprilisban jelentette be a Zöld párt, hogy 

Annalena Baerbock személyében jelöltet indítanak a Bundestag-választáson.

Sőt május elején hivatalosan megtették kancellárjelöltnek Olaf Scholzot a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán. 

Scholz kedvelt politikus ugyan, de népszerűsége nem hoz annyit pártjának, hogy nagyot javítson esélyein. Jelenleg 14–18 százalék közötti a támogatottsága, ami kevés a győzelemhez. Ám az elemzések rámutatnak, hogy az SPD azzal is számol, hogy ha a CDU/CSU meggyengyül, a Zöldek erősödése pedig véget ér, beállhat egy 25-25 százalékos arány az esélyesek között, így  egy kormányalakításnál szóba kerülhetnek.

Május 25-én véglegesen eldőlt, hogy az AfD jelöltjei, Tino Chrupalla pártelnök és Alice Weidel, a parlamenti képviselőcsoport vezetője irányítja az AfD (Alternatíva Németországért) szövetségi választási kampányát. Mindketten a párt radikális jobbszárnyát képviselik. Az AfD a 2017-es szövetségi parlamenti választáson 12 százalékot ért el. A 2021-es szövetségi választások előtt jelenleg 11 százalékon áll a párt népszerűségi mutatója. A keletnémet Szász-Anhalt tartományban a mutatók elmozdultak az AfD irányába, ott egy százalékkal többen szavaznának idén a pártra az eddig vezető CDU helyett.

Az aktuális választási arányok szerint mindegyik párt csak koalícióban tudna győzni. 

A legutóbbi felmérések szerint még mindig a Zöldek vezetnek három százalékkal a CDU/CSU előtt. Elemzések szerint Baerbock felívelése lassan megáll.

Kelet-Németországban a szélsőjobboldali pártokra többen adnák le szavazatukat, ugyanis 

olyan emberekkel van dolgunk, akik diktatúrában szocializálódtak 

– mondta el Marco Wanderwitz (CDU), a szövetségi kormány keleti biztosa. 

Közben Annalena Baerbock hibát követett el, amellyel bajba is sodorhatja választási kampányát: tavaly pártjától 25 ezer eurót kapott, ám erről a parlamenti adminisztrációt csak utólag, nemrég értesítette. Baerbock és Laschet, valamint Scholz népszerűnek tűnnek, viszont vannak elemzők, akik úgy gondolják, egyik jelölt sem áttörően népszerű.

A kancellárjelölti megnevezésnek nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestagban a képviselők választják meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, üzenet a választóknak, hogy az adott párt – vagy pártszövetség – azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. 

A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve hogy kik az adott pártszövetség vezetői.

(Borítókép: Armin Laschet, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke a pártvezetőség ülése utáni berlini sajtóértekezleten 2021. május 3-án. Fotó: MTI / EPA / DDP Images pool / Andreas Gora)

Rovatok