Index Vakbarát Hírportál

Szabad a maffiózó, aki autópályát robbantott egy bíró miatt

2021. június 1., kedd 13:23 | aznap frissítve

Giovanni Brusca nevét meghallva a hideg futkos az emberek hátán. A szicíliai maffia hidegvérű gyilkosa volt az, aki 500 kilogramm robbanóanyaggal felrobbantotta a palermói repülőtérről a városba vezető autópálya egy szakaszát 1992. május 23-án, amikor Giovanni Falcone bíró, a maffiaellenes küzdelem egyik legfontosabb alakja ott haladt el páncélozott autóban. A merényletben meghalt Falcone, a felesége és az őket kísérő három rendőr.

Giovanni Bruscát négy évvel később, 1996-ban tartóztatták le, majd informátorként a Cosa Nostra 1980-as, 1990-es évekbeli működéséről osztott meg számos információt, így többek között arról is, hogy ő maga több mint 100 gyilkosságban vett részt.

A maffiózót életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám mindössze 25 év után szabadon engedték kedden – írja a Reuters.

A 64 éves bűnöző szabadon bocsátását számos politikus mellett az olasz lakosság és természetesen Maria Falcone – Giovanni Falcone testvére – is elítélte.

Az elkövetett bűneitől függetlenül együttműködött a hatóságokkal, és információkat adott a szicíliai maffia működéséről, a végrehajtott gyilkosságokról, robbantásokról

– mondta Federico Cafiero De Raho maffiaellenes ügyész.

Giovanni Brusca négy évig lesz feltételesen szabadlábon.

Rovatok