Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Benjamin Netanjahu nélküli izraeli kormány

2021. június 2., szerda 22:29

Sikerült Jaír Lapidnak, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöknek a kormányalakítás. 

Az úgynevezett Netanjahu-ellenes blokk vezéralakjának, a márciusi parlamenti választásokon a második legtöbb szavazatot bezsebelő Van Jövő párt vezetőjének szerda éjfélig volt ideje létrehozni a koalíciós kormányt.

Az előzetes hírek szerint ebben az ultranacionalista Jobbra (Jamina) párt vezetője, Naftali Bennett is benne volt, akinek politikai tömörülése a Times of Israel tudósítása szerint helyi idő szerint este 11 körül írta alá a kormányalakítási megállapodást. 

Megjegyzendő, hogy támadt némi zavar a sajtójelentésekben, a 12-es televíziócsatorna szerint a Jamina még nem írta alá az egyezményt, a Haárec szerint viszont Lapid már arra készül, hogy tájékoztassa a sikerről az izraeli államfőt. 

A korábbi értesülések szerint Lapid és Bennett abban állapodott meg, hogy egymást váltják a kormányfői székben. Az első ciklust Bennett kezdi meg. 

A koalícióban részt vesz a Manszúr Abbász vezette Ra'am arab párt is. Az alábbi képen Lapid, Bennett és Abbász mosolyog vélhetően a koalíciós megállapodás megkötése miatt.

Az új izraeli kormányban részt vesz még Gideon Szaár jobboldali Új Remény pártja is. A Haárec tudósítása szerint további négy párt szállt be a koalícióba.

Bő két órával az éjféli határidő lejárta előtt először Abbász látta el szignójával pártjának megállapodását a Lapid-Bennett kormánnyal, majd Szaár is csatlakozott a sokpárti egységkormányhoz, és ezzel lehetővé tették a kormányalakítással megbízott Lapidnak, hogy jelenthesse Reuven Rivlin államfőnek, sikerrel jártak az erőfeszítései.

Az új kormány legfeljebb két héten belül felesküdhet, ha sikerül várhatóan a jövő héten relatív többséget szereznie az izraeli parlamentben, a kneszetben. A két éven belül megtartott négy parlamenti választás után megszületett koalícióban baloldali, centrista és jobboldali pártok vesznek részt, de kimaradt belőle a Netanjahu vezette jobboldali Likud. Bár Netanjahu pártja kapta a legtöbb szavazatot a két hónappal ezelőtti voksoláson, nem sikerült kormányt alakítania. Rivlin ezután bízta meg Lapidot a feladattal. 

Rovatok