Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén nincs munka, a szakszervezet nem is tartja szorgalmasnak a román rendőröket

2021. június 3., csütörtök 09:09 | aznap frissítve

Érdekes részletek derültek ki a román rendőri szervek működéséről, amelyeket az Europol helyi rendőri szakszervezet tett közzé az aradi maffialeszámolás után – tájékoztat róla a Főtér

Az Index is beszámolt az aradi leszámolásról, amelyben életét vesztette Ioan Crișant üzletember, aki feltehetőleg rendőrségnek adott át információkat cigarettacsempész üzelmekről, miközben a hasznot együtt fölözte le a korrupt rendőrökkel. 

A rendőri szakszervezet szervezet elsőként azt nehezményezte, hogy a román politikusok szerint az erdélyi városban elkövetett robbantás egyszeri, elszigetelt és megismételhetetlen eset, Románia pedig általában véve biztonságos hely.

A szakszervezet úgy véli, Románia városainak hetven százalékában a rendőrségi nyomozók, vagyis azok, akik a bűnügyeken dolgoznak, minősített információkat gyűjtenek és akiknek a szervezett bűnözői csoportok tevékenységét kellene figyelemmel követniük (például az embercsempészetet, a cigarettacsempészetet, az adócsalást vagy a kábítószer-csempészetet), 

a hivatalos beosztás szerint csupán reggel 8 és délután 4 óra között dolgoznak, és csakis hétköznapokon, hétvégén nincs munkaidejük.

Ebből pedig az következik, hogy ha este, illetve hétvégén történne bűncselekmény, akkor a nyomozókat munkaidején kívül, otthonról hívják be, hogy „feketén”, ingyen dolgozzanak. Ez azt is jelenti, hogy felderítő, megelőző tevékenység szinte kizárt. Mindezek után a szakszervezet felteszi a kérdést a politikusoknak és a polgároknak, hogy ilyen körülmények között tényleg biztonságban érzik magukat.

Rovatok