Index Vakbarát Hírportál

Luxuslakások épültek a föld alatti parkolóból

2021. június 3., csütörtök 08:32

Erdély történelmi központjában, Kolozsváron semmi sem lehetetlen. Ezt bizonyítja a Szamosfalvi úti ingatlanfejlesztő esete, aki öt évvel ezelőtt épített két négyemeletes tömbházat 103 lakással. A luxuskategóriásként meghirdetett otthonokhoz 56 föld alatti parkoló készült. Az ingatlanfejlesztők azonban nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is szeretik a sok pénzt, ezért a parkolóhelyeket lakásokká alakították át, a bejáratokat tujákkal takarták el, majd ezeket szépen eladogatták. Az ügyet feltáró kolozsvári foter.ro szerint ehhez semmilyen engedélyt nem kértek az önkormányzattól.

Nem csoda, hogy a környéken óriási gondot jelent a parkolás, hiszen a beköltözött tulajdonosok most nem tudnak hova állni: maradt a park, a járda meg az ehhez hasonló, igazából a gyalogosok számára kitalált helyek. 

Románia második legnagyobb városának önkormányzata szép lassan megelégelte a helyzetet: 3-4 évébe telt, mire pert indított és nyert a román ingatlanfejlesztő ellen, akinek 50 ezer lej (kb. 3,5 millió forint) kártérítést kell kifizetnie, valamint vissza kell állítania a tervrajzokon eredetileg szereplő parkolókat. A vállalkozónak 45 napja van az eredeti állapot helyreállítására, különben jön az önkormányzat, és végrehajt: lebontja a lakásokat, visszaépíti a parkolót.  

A bíróság arról nem döntött, hogy mi lesz azokkal a lakókkal, akik jóhiszeműen vásároltak a parkolóból kialakított lakásokból. 

Rovatok