Index Vakbarát Hírportál

Andrej Babis időt nyert a választásokig

2021. június 5., szombat 16:12 | aznap frissítve

Nem bukta el Andrej Babis cseh miniszterelnök a csütörtöki parlamenti bizalmi szavazást, de egyre több súlyos, a politikai életben maradását veszélyeztető problémával kell szembenéznie.

A cseh ellenzékiek bizalmatlansági indítványukat azzal indokolták, hogy a miniszterelnök elhibázta a pandémia csehországi kezelését. Több mint 30 ezren haltak meg az országban a betegséggel összefüggésben.

Azzal, hogy most pozícióban maradt, pusztán időt nyert a miniszterelnök, hiszen négy hónap múlva országgyűlési választásokat tartanak Csehországban, és Babis esélyei az újrázásra nem túl fényesek.

Népszerűségének nem tesz jót az egyébként milliárdos üzletember néhány projektjének kétes megítélése sem.

Az úgynevezett Gólyafészek-ügyben a rendőrség vádemelést javasol ellene. Egy szabadidőközpont építésének 50 millió koronás (majdnem 700 millió forintos) támogatásának a jogszerűsége a tét.

Idén tavasszal az is felmerült, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben a csehszlovák kommunista titkosszolgálat ügynöke volt. Előkerült a beszervezési kartonja, amely szlovák szakértők szerint hiteles.

Az sem könnyíti meg Babis helyzetét, hogy az orosz kormányzattal is nyílt konfliktusba keveredett Csehország. Több orosz diplomatát utasítottak ki Prágából, miután egy 2014-es csehországi lőszerraktár-robbanás szálait idén kezdték a korábbinál sokkal teljesebb körben felderíteni a cseh hatóságok.

Babis ügyeiben egyébként nem csak Csehországban folynak eljárások. A héten kezdte meg a működését az Európai Ügyészség (EPPO), és mindjárt a legelső eljárásukban a cseh kormányfő vélelmezett korrupciós ügyeit boncolgatják. Felvetődött ugyanis, hogy politikai befolyását felhasználva juttatta közpénzből támogatáshoz saját vállalkozását.

A cseh miniszterelnök viszont azt állítja, hogy egyik cégét, az Agrofert holdingot – amely Magyarországon is komoly mezőgazdasági érdekeltségekkel rendelkezik – 2017-ben átadta vagyonkezelő alapoknak, tehát szerinte nem állnak meg a hivatali visszaélésre vonatkozó vádak – írja a 24.

Rovatok