Index Vakbarát Hírportál

Majdnem megünnepelték a román királyság napját Sepsiszentgyörgyön

2021. június 5., szombat 17:01

Sepsiszentgyörgyön azt hitték, a román királyság napját ünneplik június 4-én nemzettársaik − írja a Székelyhon. A lap szerint a helyi románokat Mihail S. Târnăveanu, a Calea Neamului szélsőjobboldali egyesület vezetője és a rendezvény szervezője „világosította fel”.

Ma 101 éve írták alá a trianoni békeszerződést a románok vérével. A békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt, hanem a román katonai győzelmek, a gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott népakarat kifejezése. Amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta és felszabadította a bolsevik uralom alól Budapestet, kész tények elé állította a nagyhatalmakat

− mondta a szervező. A rendezvényen gyászmisét is tartottak a hősi halottak számára, majd rendőri felügyelet mellett a városközpont felé tartottak. Közben a „Trianon! Románia!” szavakat skandálták. A központban tartózkodó románok sem értették, mi történik, de többen „Dinamo!” felkiáltásokkal csatlakoztak a tömeghez.

A Mihai Viteazul-szoborcsoport előtt kibontottak egy hatalmas molinót, amin azt írták:

Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság. 

Hazafias dalokat énekeltek, verseket mondtak, Târnăveanu közben több rövid beszédet mondott, többek között a román országos sajtót is szidta, amiért a helyi magyar nyelvű lapokból veszik át a róluk szóló híreket, nem a román sajtóból.

Rovatok