Index Vakbarát Hírportál

A ciprusi arany útlevelek több mint felét korrupció útján adták ki

2021. június 7., hétfő 15:35

Ciprus több ezer nem uniós állampolgárnak adott illegálisan állampolgárságot 2007 és 2020 között, nagy valószínűséggel korrupciós ügyleteken keresztül, amelyekben politikusok, jogászok és még egyházi személyek is érintettek. 

Az Európai Unióban több tagországban, így Magyarországon is úgynevezett aranyútlevél- és aranyvízumprogramokat vezettek be, állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálva az érdeklődőknek pénzért vagy befektetésekért cserébe. 

Cipruson ezt a programot 2013-ban vezették be a 2008-as pénzügyi válság következményeinek enyhítése céljából, a ciprusi, és így uniós állampolgárságért cserébe 2,5 millió eurót kellett befektetni a szigeten. A ciprusi elnök szerint így 9,7 milliárd euró folyt be az államkasszába, mások mellett az Európai Unió azonban szimatot fogott, azt gyanítva, hogy a program hemzseg a visszaélésektől.

Az illetékes nyomozóbizottság szerint Cipruson 3609 ember jutott illegális állampolgársághoz, többségük nem uniós országokból érkeztek. Az MTI szerint a letelepedési kötvények oroszok, ukránok, kínaiak és kambodzsaiak körében voltak a legnépszerűbbek. 

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egy tavalyi riportjában leplezte le, ahogy a magukat egy elítélt kínai befektető közvetítőinek kiadó újságíróknak magas rangú ciprusi tisztségviselők igyekeznek segíteni abban, hogy az állampolgárság képzeletbeli várományosának akadálytalan legyen az ügyintézése. A probléma csak az, hogy a hatályos ciprusi jogszabályok értelmében 

nem juthat letelepedési kötvényhez az, akinek szerepel a neve bármilyen bűnügyi nyilvántartásban. 

A hírtelevízió később arról írt, hogy legalább 60, ciprusi útlevelet szerzett ember jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot a szigetre és az unióra nézve. 

 A Reuters pedig arról rántotta le a leplet 2019-ben, hogy Hun Sen kambodzsai miniszterelnök bizalmasai és családtagjai is ciprusi útlevélhez jutottak.

A ciprusi vezetés 2020 novemberében felfüggesztette a programot, miután az EU többször felhívta a kormány figyelmét, hogy az útlevélprogram növelte a korrupciót az adócsalást és a pénzmosási tevékenységeket a szigetországban.

Az Európai Bizottság tavaly közölte: kötelezettségszegési eljárást indít Ciprus és Málta ellen az arany útlevelekkel történő kereskedés miatt.

A bizottság szerint az ilyesfajta programok az EU egészére hatással vannak, mert a dokumentumok megvásárlója automatikusan uniós állampolgár lesz, és élvezi az ezzel járó összes társadalmi és politikai jogot.

A testület szerint az EU-s állampolgárság befektetés útján történő megszerzése az érintett tagállammal való tényleges kapcsolat nélkül aláássa az uniós állampolgárság lényegét.

Rovatok