Index Vakbarát Hírportál

Taroltak a kereszténydemokraták Szász-Anhaltban

2021. június 7., hétfő 08:09 | aznap frissítve

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) győzött a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag) választáson a hivatalos előzetes végeredmény szerint − adta hírül az MTI. A szavazatok 37,1 százalékát a párt kapta. A párt és kancellárjelöltje, Armin Laschet így megerősödve vághat neki a szeptemberi Bundestag-választás kampányának.

A választáson a részvételi arány 57,4 százalékra csökkent. Az öt évvel korábban tartott választásokon a lakosság 61,1 százaléka vett részt.

A legnagyobb vesztes a korábban a legnagyobb esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) továbbra is a második számú (20,8 százalék) politikai erő az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő Szász-Anhaltban.

A CDU és az AfD mellett négy párt jutott be a magdeburgi Landtagba, a Baloldal (Die Linke), a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és új szereplőként a liberális FDP.

A CDU 2002 óta megszakítás nélkül kormányoz Szász-Anhaltban. A vasárnapi választással véget ért ciklusban az SPD-vel és a Zöldekkel volt koalícióban. Az új ciklusban egyedül az SPD-vel is alakíthat többségi kormányt.

Rovatok