Index Vakbarát Hírportál

Kamaszok firkálhatták össze a sepsiszentgyörgyi szobrot

2021. június 7., hétfő 10:31

Négy tinédzsert gyanúsítanak a szombati sepsiszentgyörgyi rongálással. Magyar zászlót és „Trianon 1920” feliratot festettek Mihai Viteazul szobrának talapzatára − írja a Székelyhon.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint négy 16-17 éves felelős a rongálásért. Ketten festették fel a feliratot a talapzatra, több márványlapot eltávolítottak, miközben ketten őrt álltak, hogy ne érjék őket tetten. A rongálás ügyében még folyik a vizsgálat.

A vandalizmusról szombat délután értesítették a rendőrséget. A bejelentést Dan Tanasă, a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Egységéért (AUR) parlamenti képviselője tette.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy június 4-én, a trianoni békediktátum százegyedik évfordulóján a Calea Neamului szélsőjobboldali egyesület vezetője szervezett megemlékezést Sepsiszentgyörgyön, amin nem hagyományos módon emlékeztek a történelmi eseményre. Szerintük a szerződés „nem a nagyhatalmak ajándéka volt, hanem a román katonai győzelmek, a gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott népakarat kifejezése”.

Rovatok