Index Vakbarát Hírportál

Meggyalázták a zsidó temetőt Ploiestiben

2021. június 7., hétfő 09:37

Ismeretlen tettesek 16 síremléket döntöttek le a dél-romániai Ploiesti városának zsidó temetőjében. A rendőrség sírgyalázás miatt indított eljárást.

Az esetről csütörtökön értesítették a hatóságokat. A helyszíni vizsgálat megállapította, hogy a ledöntött sírkövek közül három összetört.

Az újabb temetődúlás hírét Silviu Vexler, a romániai zsidó hitközség elnöke és parlamenti képviselője tárta közösségi oldalán a nyilvánosság elé:

Meggyaláztak egy zsidó temetőt, csaknem húsz sírkövet döntöttek le vagy törtek össze. Már megint. Egyike a legundorítóbb cselekedeteknek, ezúttal Ploiestiben. Milyen indítéka lehet valakinek síremlékeket tönkretenni, olyan emberek emlékét meggyalázni, akik nincsenek már közöttünk? A gyűlölet és butaság legundorítóbb, legképtelenebb formája ez: nem találok más magyarázatot erre a bűncselekményre.

Vexler a korábbi hasonló esetekre utalva hozzátette: kíváncsi, hogy ezúttal az erős szél vagy a „szokásos kiskorúak” lesznek-e a felelősök.

Két éve a bukovinai Huszváros (Husi) zsidó temetőjét dúlták fel: 73 sírkövet döntöttek le, illetve törtek össze. Később a Vaslui megyei rendőrség azt közölte, hogy három kiskorút gyanúsít, a sírkövek egy részét pedig kivágott fák rongálhatták meg.

A huszadik század elején mintegy 2500 zsidó adófizetője volt a romániai kőolajipar központjának számító, Bukaresttől 60 kilométernyire északra található Ploiestinek. A több mint kétszázezres iparvárosban a legutóbbi népszámláláson mindössze 18-an vallották magukat zsidó nemzetiségűnek, illetve 43-an Mózes-hitűnek – számol be a Transindex.

Rovatok