Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas drogellenes razziát tartottak Új-Zélandon és Ausztráliában

2021. június 8., kedd 07:25

259 ember csuklóján kattan a bilincs az ausztrál és az új-zélandi hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével végrehajtott akciójában – tudatta az ausztrál rendőrség

Az úgynevezett Ironside akcióban, amelyet 2018-ban indítottak, nemzetközileg kilencezer, Ausztráliában négyezer bűnüldöző vett részt. 

Reece Kershaw rendőrfelügyelő a sajtónak azt mondta, hogy az elfogottak között motorbiciklis bandák, illetve az Ausztráliában tevékenykedő olasz maffia, ázsiai kartellek és egy albán bűnszervezet tagjai is megtalálhatóak, akik a nyomozás szerint ipari mennyiségben csempésztek kábítószert Ausztráliába. 

Ma Ausztrália sokkal biztonságosabb ország az Ironside hadművelet rendkívüli eredménye miatt 

– mondta Reece Kershaw.

A bűnüldöző szervek úgy tudták akciójukat végrehajtani, hogy feltörték a bűnbandák titkosított kommunikációs hálózatát, és több mint huszonötmillió, drogcsempészettel és gyilkosságokkal kapcsolatos üzenetváltásokat szereztek így meg. A rajtaütésekben 3,7 tonnányi kábítószert, 104 lőfegyvert és körülbelül negyvenötmillió ausztrál dollárt találtak.

A tájékoztatás szerint Ausztráliában 224, Új-Zélandon pedig 35 embert tartóztattak le, és további letartóztatások is várhatóak.

A kábítószer-használat gyakori okozója a családon belüli erőszaknak és számos társadalmi tragédiának, így kiemelten fontos a drog elleni küzdelem 

– hangsúlyozta a rendőri vezető.

Rovatok