Index Vakbarát Hírportál

Hangfelvétel bizonyítja, hogy Trump ügyvédje Biden miatt nyomást gyakorolt az ukrán vezetésre

2021. június 8., kedd 11:58

A CNN birtokába került egy hangfelvétel, amelyen Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédje Kurt Volker amerikai diplomatával és Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadóval arról beszél, hogy Kijevnek nyomozást kellene indítania Joe Biden és fia, Hunter Biden vélt korrupciós ügyletei kivizsgálására. 

40 perces  2019 júliusi, telefonhívásban Giuliani többször megismétli arra vonatkozó kérését, hogy nyilvánosan jelentsék be a nyomozás elindítását, besározva ezzel az akkor még elnökjelölt-aspiráns Bident. 

Csak azt kérjük  Zelenszkij elnöktől, hogy azt mondja: egy tisztességes ügyészt bízok meg, fel fogja kutatni a jelenlegi bizonyítékokat és azt, hogy van-e bármi más bizonyíték a 2016-os választásba történt beavatkozásról, aztán az egész Biden-dolgot el lehet engedni – fogalmaz Giuliani, hozzátéve:

ezt valakinek komolyan kell vennie Ukrajnában. 

A CNN – amely arról nem árul el részleteket, honnan jutott a hangfelvételhez – hangsúlyozza, Giuliani tevékenysége vezetett odáig, hogy Trump ugyanabban a hónapban felhívja az ukrán elnököt, és valamit valamiért (quid pro quo) alapon azt kérje tőle, hogy az Ukrajnának folyósítandó védelmi támogatásokért cserébe találjanak valami terhelőt Bidenre nézve. Ez pedig egyenes út volt a Trump elleni első alkotmányos eljáráshoz, amelynek hivatali visszaélés címén emelt vádja alól azonban felmentették a republikánus elnököt. 

Giuliani az amerikai diplomata közreműködésével azzal kecsegetették az ukrán elnöki tanácsadót, hogy ha eleget tesznek kérésüknek, az sokat dobna Washington és Kijev kapcsolatain. Zelenszkij abban reménykedett, hogy Trump meghívja a Fehér Házba. Az ukrán elnöknek végül is teljesült a vágya, csak kicsit várnia kellett: Biden hétfőn invitálta egy nyári fehér házi látogatásra. 

Az amerikai szövetségi ügyészség egy ideje már azt vizsgálja, hogy Giuliani ukrajnai tevékenysége, és a vele együttműködő ukrán tisztviselők tevékenysége felér-e a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt beavatkozással

Rovatok