Index Vakbarát Hírportál

G7-csoport: muszáj versenyre kelni Kínával

2021. június 14., hétfő 08:06

A G7-csoport, azaz a hét vezető ipari hatalom csoportjának vezetői egyetértettek abban, hogy Kínát muszáj "ellensúlyozni" és "versenyezni" vele a demokrácia védelmétől a technológiai versenyig terjedő számos kihívást illetően – jelentette ki vasárnap Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az MTI tudósítása szerint.

Sullivan az Air Force One, azaz az amerikai elnöki különgép fedélzetén Brüsszel felé tartva úgy fogalmazott: Kínával kapcsolatban a G7-es országok vezetőinek csúcstalálkozóján „jelentős előrelépés történt” a G7-es országcsoport korábbi állásfoglalásához képest. Ez, Sullivan szerint, tükrözi „a nézetek oly mértékű közeledését, amilyen néhány évvel ezelőtt még nem volt tapasztalható”.  

A tanácsadó azt mondta: „Kína jelentős kihívást jelent a világ demokráciái számára",

és a G7-ek is egyetértettek abban, hogy közös programra van szükség A Kína által képviselt kihívásokkal szemben – mondta. 

Ennek tartalmaznia kell „a kiállást, az ellensúlyozást és a versenyt” – fejtette ki Sulivan. 

A hét vezető ipari hatalom kormányfői vasárnap ígéretet tettek arra, hogy „kezelik” Kína növekvő befolyását. Közleményükben külön felhívták a figyelmet a hszincsiangi muzulmán ujgur kisebbség elleni jogsértésekre, illetve szabadságot és autonómiát követeltek Hongkong számára.

Tanácskozásukon a G7 vezetői többek közt abban is megegyeztek, hogy egy saját program, az Építsünk újjá egy jobb világot keretében infrastruktúra-fejlesztési terveket ajánlanak a fejlődő országoknak, ezzel  mintegy ellensúlyozva ezzel a kínai Egy Övezet Egy Út (más néven: Új Selyemút) kezdeményezést és nyomában Peking növekvő befolyását.

A G7-ek tervei között szerepel például vasútépítés az afrikai kontinensen, vagy szélerőművek telepítése egyes ázsiai országokban. A programról Ursula von der Leyen, az Európai BIzottság elnöke is beszélt vasárnap,  Kína pedig még aznap reagált a G7-ek kezdeményezéseire. 

Rovatok