Index Vakbarát Hírportál

Kína szerint a NATO rosszul méri fel a nemzetközi helyzetet

2021. június 15., kedd 12:20

Visszautasította a NATO-csúcstalálkozóról kiadott közleményben foglalt, Kínáról szóló kijelentéseket a távol-keleti ország Európai Uniónál állomásozó missziója, és hangsúlyozta: nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy mások rendszerszintű kihívásként állítsák be – adta hírül az MTI.

Az észak-atlanti szervezet tagállamainak vezetői hétfői közös nyilatkozatukban azt írták, hogy Kína céljai és határozott magatartása

rendszerszintű kihívást jelent a szabályokon alapuló nemzetközi rendre, valamint a szövetség biztonságával összefüggő területekre.

Amiatt is bírálták Pekinget, hogy gyors ütemben bővíti nukleáris erejét, továbbá hadseregének korszerűsítése nem átlátható.

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Hangsúlyozta: ezek a kijelentések becsmérlők Kína békés fejlődésére nézve. Azzal vágott vissza továbbá, hogy a NATO rosszul mérte fel a nemzetközi helyzetet és saját szerepét. Az észak-atlanti szervezet vezetőit hidegháborús mentalitással vádolta meg.

Rovatok