Index Vakbarát Hírportál

Biden: Oroszország és Kína éket próbál verni a NATO tagjai közé

2021. június 15., kedd 07:34

A NATO nem keresi a szembenállást Oroszországgal, de válaszlépéseket fog tenni, ha Moszkva folytatja ártalmas tevékenységét − jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján.

A NATO szilárdan ki fog állni az orosz és kínai erőfeszítésekkel szemben, a két ország ugyanis éket próbál verni a szövetség tagjai közé a transzatlanti szolidaritás működésébe

− emelte ki az amerikai elnök.

Joe Biden szerdán tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy világossá fogja tenni Putyin számára, hogy vannak területek, ahol lehetséges az együttműködés, amennyiben Moszkva ezt az utat választja. Ha azonban az orosz elnök úgy dönt, hogy nem működik együtt, és úgy cselekszik, ahogyan korábban, akkor világossá fogja tenni, hogy hol vannak a Putyinra is érvényes vörös vonalak − tette hozzá.

Navalnij halála újabb jele lenne annak, hogy Oroszországnak alig vagy egyáltalán nem áll szándékában betartani az alapvető emberi jogokat 

− emelte ki Joe Biden, aki reméli, hogy az orosz elnök „érdeklődést mutat a világról alkotott véleményének megváltoztatása iránt”.

Kijelentette továbbá, hogy a NATO kiáll Ukrajna függetlensége és területi egysége mellett. Ukrajnának azonban fel kell számolnia a korrupciót, és teljesítenie a követelményeket ahhoz, hogy csatlakozni tudjon a NATO-hoz.

Rovatok