Index Vakbarát Hírportál

Ha most tartanák a választást Szlovákiában, az egyesített magyar párt is bejutna a parlamentbe

2021. június 16., szerda 07:46 | aznap frissítve

Az AKO ügynökség legújabb felmérése szerint, ha júniusban lennének a választások Szlovákiában akkor az egyesített magyar párt, az Aliancia-Szövetség 5,2 százalékot szerezne, ami elég lenne a parlamentbe kerüléshez – olvasható a Körkép oldalán. 

Az adatokból az is kiderül, hogy a nyári választást a Peter Pellegrini volt miniszterelnök pártja a Hlas-SD nyerné a szavazatok 21 százalékával. A második helyre a liberális SaS kerülne 13,09 százalékos támogatottsággal, míg a harmadik helyet Robert Fico-féle Smer-SD szerezné meg 10,6 százalékkal.

Az előrejelzés szerint jelent pillanatban 9 százalékkal maradna a parlamentbe az OĽaNO, a jelenlegi kormánypárt, utánuk következne a magát Európai-pártiként meghatározó a Progresívne Slovenko 8,3 százalékkal és a Sme rodina 7,8 százalékkal. Utánuk következne 5,2 százalékkal az Aliancia-Szövetség.

Nem jutna kormányzó erőre a Za ľudí (3,6 százalékkal) és az SNS (3,1 százalék), illetve a 3 százalékkal az ĽSNS, illetve a Republika (2,8 százalékkal), a Dobrá voľba (2,5 százalékkal) és a Spolu (1,6 százalékkal).

A felmérést az AKO június 7. és 11. között tartotta ezer ember részvételével, a kapott előrejelzésből az is megtudható, hogy a Hlas-SD 39 széket, az SaS 26-ot, míg a Smer-SD 20-at szerezne. Az OĽaNO-nak 17, a PS-nek 15, míg a Sme rodinának 14 képviselője lenne. A KDH 10 mandátumot szerezne, míg az Aliancia-Szövetség 9-et.   

Rovatok