Index Vakbarát Hírportál

Egyre jobban csökken a Zöldek támogatottsága Németországban

2021. június 17., csütörtök 15:10

A németországi szövetségi parlamenti választások esélyeseiről a Trendbarometer heti szinten teszi közzé közvélemény-kutatási eredményeit. A múlt heti és e heti eredmények is azt mutatják, hogy a kereszténydemokraták kezdeti népszerűtlenségükkel ellentétben visszaszerezték vezető pozíciójukat, viszont érdemes arra is figyelni, hogy bár a Zöld Párt népszerűsége csökken, mégis koalícióra léphet egy másik riválissal, veszélybe sodorva ezzel a CDU/CSU-kormánykoalíció erőfölényét.

A múlt heti adatok alapján kiderült, hogy fordulat történt: a CDU/CSU vette át a népszerűségi lista vezetését, ugyanis a Zöld kancellárjelöltje, Annalena Baerbock bejelentései és a meghirdetett pártprogramok elvették a szavazók kedvét a baloldali ökopárt támogatásától.

Aktuális állás

A sorrendben sok változás nem történt, ugyanakkor 

a Zöldek újabb egy százalékos veszteséggel zárták az elmúlt egy hét kutatási eredményét.

Természetesen még nem dőlt el semmi, hiszen ha a Zöld Párt tudja tartani jelenlegi pozícióját, akkor koalícióra lépve akár meg is nyerheti a szeptember 26-án tartandó parlamenti választást.

Mindazonáltal fontos, hogy a CDU/CSU is kijátszhatja a koalícióra lépés kártyáját, ugyanis a jelenlegi szövetségi kormányt a CDU/CSU és az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) nagykoalíciója alkotja. Eddig ez a két pártcsoport vezette a választási statisztikákat, ám idén megjelentek a Zöldek is.

Pártkongresszusi döntések

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke berlini pártkongresszusuk elején azt mondta, hogy

életünk választási kampányával nézünk szembe.

Németországban mindenki felfigyelt a Zöld Pártra, amely erősen indított és tulajdonképpen nem maradt el sokkal a vezető pozíciót mostanra visszaszerző kereszténydemokratáktól. 

A vasárnapi kongresszuson határoztak a szén-dioxid-kibocsátási adó emeléséről, ám hozzátették, hogy ezt ellensúlyozza majd az állami energia-visszatérítési díj, amellyel a párt a szegényebbeket kompenzálná.

A másik döntés pedig – amelyről korábban már itt írtunk –, hogy

a párt ragaszkodik ahhoz, hogy korlátozzák a sebességet óránként 130 kilométerben, illetve támogatták azt is, hogy lépjenek fel az állandó autópálya-építések ellen. Viszont a 70 km/órás közúti korlátozást már nem támogatták a küldöttek.

A 2013-as németországi választások idején a Bild megtámadta Renate Künastot, a Zöld Párt akkori vezetőjét, 2001–2005 között fogyasztóvédelmi, élelmezési és mezőgazdasági miniszterét, hogy a zöldek húsmentes zöldségnapot (Veggie-Day) kívántak bevezetni a intézményi menzákon. A botrány nem maradt el, és a Deutsche Welle most ismét emlékeztette olvasóit a korábbi ökopárti ötletre. 

(Borítókép: Bundestag, Németország. Fotó: Kay Nietfeld / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok