Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a Stasi-levéltár önállósága

2021. június 17., csütörtök 19:09

Több mint harminc év után megszűnik önálló intézményként, és csütörtöktől betagozódik a német szövetségi levéltár (Bundesarchiv) szervezetébe az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériumának (Stasi) iratait kezelő hivatal (BStU).

A Bundesarchiv átveszi a hivatal valamennyi, csaknem 1300 munkatársát, tovább működteti berlini központját és tizenhárom területi archívumát.

A keletnémet pártállam politikai rendőrségének dokumentumai továbbra is nyilvánosak és kutathatók. Abban sincs változás, hogy állami és önkormányzati szervezetek iratbetekintést kérhetnek közszolgálati állás betöltése előtti ellenőrzéssel, bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek és parlamenti képviselők átvilágításával, és kitüntetések adományázását megelőző vizsgálattal kapcsolatban.

A hivatal beolvasztását élesen bírálták egykori NDK-s ellenzékiek és jelenlegi ellenzéki pártok, hangsúlyozva, hogy a Stasi-levéltár mint önálló intézmény a rendszerváltás és az újraegyesítés egyik fontos vívmánya.

Rovatok