Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal Ausztria vétózott, kukában landolhatnak a Belarusz elleni uniós szankciók

2021. június 18., péntek 18:58

Felháborodással reagáltak a belarusz civil társadalom képviselői arra a pénteki médiajelentésre, amely szerint Ausztria a közelgő uniós külügyminiszteri találkozót előkészítő ülésen megvétózta a belarusz bankok ellen bevezetni tervezett közös szankciókat – írja az MTI.

Ez most úgy néz ki, hogy Ausztria az üzleti érdekeit az emberi jogok fölé helyezi – mondta Pavel Latusko jelenleg varsói száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető, egykori kulturális miniszter az APA osztrák hírügynökségnek.

A Politico és az EUObserver című hírportálok adtak hírt arról, hogy az uniós külügyminiszteri tanácskozást előkészítő ülésen Ausztria „behúzta a féket” a Belarusz elleni gazdasági szankciókat illetően. Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint Ausztria olyan „felvizezett” szövegtervezetre tett javaslatot, amelynek nem lenne valódi hatása. Ausztria a pénzügyi érdekeit az elvek elé helyezi a fontossági sorrendben – állították.

Az osztrák külügyminisztérium szóvivője péntek délután abszurdnak nevezte azt a vádat, amely szerint Ausztria blokkolná a Minszk ellen tervezett szankciókat.

Teljesen hétköznapi technikai egyeztetés volt hivatalnoki szinten, ahol számos javaslatot megvitattak

 – mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Bécs azon munkálkodik, hogy kiegyensúlyozott, hatékony és célzott szankciós csomagot fogadjanak el. Ausztria fontosnak tartja, hogy ne a belarusz lakosság legyen az intézkedések céltáblája – tette hozzá.

Pavel Latusko elmondta, hogy a belarusz ellenzék számára az uniós szankciók jelentenék az egyik utolsó esélyt arra, hogy megállítsák az elnyomást, és elérjék a politikai foglyok szabadon bocsátását. A pénzügyi szektort célzó szankciók különösen fontos szerepet játszanának, ezért Latusko szerint hatalmas csapás lenne a demokráciában reménykedő belaruszok számára, ha Ausztria gyengítené az EU álláspontját, és ezzel megosztottságot idézne elő a kérdésben. Ausztria hozzáállása a belarusz válsághoz eddig is túlságosan szelíd volt Latusko véleménye szerint, ami az osztrák cégek helyi érdekeltségeivel állhat összefüggésben.

Az EUObserver uniós forrásokat idézve azt írta, „bármit is mondanak az osztrák diplomaták, az osztrák bankok szívesen profitálnak Belarusz nyomorúságából”. Amíg más EU-tagállamok bankjai tavaly elkezdtek önként kivonulni a belarusz piacról, az osztrák bankok növelték részesedésüket. Ma már ők állnak a belarusz bankközi hitelek mintegy 90 százaléka mögött – állították. A források az osztrák Raiffeisen Bank esetét említették, úgy vélve, hogy a bank helyi, Priorbank nevű leányvállalata közvetlenül kölcsönöz a rezsim tulajdonában lévő vállalkozásoknak.

Rovatok