Index Vakbarát Hírportál

Biden aláírta: holnaptól ünnepnap a rabszolgaság eltörlése

2021. június 18., péntek 11:53

Joe Biden amerikai elnök aláírta csütörtökön azt a törvényt, amely szövetségi ünnepnapnak nyilvánítja június 19-ét a rabszolgaság végének emlékére – adta hírül az MTI.

A szenátus kedden, a képviselőház szerdán szavazta meg a törvényt. Évtizedek óta ez az első olyan jogszabály, amely országos ünnepnapot iktat be, és jelképes győzelmet jelent azt évtizedek óta ezért harcoló afroamerikaiak számára.

Az észak-amerikai polgárháborúban a konföderációs katonák közül az utolsók 1865 áprilisában adták meg magukat az északiaknak, a hír azonban csak június 19-én jutott el az utolsó, még rabszolgasorban élő emberekhez a texasi Galvestonba. Ez két és fél évvel az után történt, hogy Abraham Lincoln amerikai elnök kihirdette az Emancipációs Kiáltványt, amelyben felszabadulást ígért a déli államokban élő rabszolgáknak.

Az Egyesült Államok tagállamainak többsége saját hatáskörében már korábban ünnepnapnak nyilvánította június 19-ét.

Ennek a napnak jelentős súlya és nagy ereje van (...) Egy nap, amelyen eszünkben jut az erkölcsön ejtett folt, emlékezni fogunk azokra a borzasztó áldozatokra, amelyeket a rabszolgaság okozott és okoz továbbra is

– hangoztatta Joe Biden a törvény beiktatása alkalmával, a Fehér Házban mintegy nyolcvan törvényhozó és vendég előtt mondott beszédében. Az elnök szerint fontos, hogy az Egyesült Államok ne húzódozzon a történelmi leckéktől, a történelem legszégyenletesebb fejezeteitől sem.

Az aláírás alkalmából beszédet mondott Kamala Harris, az Egyesült Államok első színesbőrű alelnöke is. Ugyancsak az új nemzeti ünnep fontosságáról beszélt, hangsúlyozta például, hogy a Fehér Ház építésében is benne volt a rabszolgák keze munkája.

Rovatok