Index Vakbarát Hírportál

Megkegyelmeztek az elítélt katalán függetlenségi vezetőknek

2021. június 22., kedd 21:24

Részleges kegyelemben részesült kilenc katalán függetlenségi vezető, akiket a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek kilenctől tizenhárom évig tartó börtönbüntetésre.

Ezzel a tettel a párbeszéd új időszakát kívánjuk megnyitni, és egyszer s mindenkorra lezárni a megosztottságot és a szembenállást

– fogalmazott Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a kormányülést követően tett rövid televíziós nyilatkozatában. Mint mondta, a kegyelem részleges, mivel a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad mind a kilenc katalán politikus esetében, továbbá feltételhez kötött, mert amennyiben a következő években az érintettek ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

Egy erős demokrácia, mint amilyen a spanyol demokrácia, nem kéri senkitől, hogy mondjon le elveiről, de követeli, hogy azokat a törvényi kereten belül képviselje, tiszteletben tartva mások jogait

– jelentette ki a spanyol kormányfő.

A kegyelmi döntést formálisan VI. Fülöp királynak kell hitelesítenie aláírásával. Ennek alapján a legfelsőbb bíróság rendeli el a kilenc katalán politikus szabadon engedését, akik sajtóhírek szerint akár már kedden elhagyhatják a börtönt.

Rovatok