Index Vakbarát Hírportál

Kegyelmet kaptak a katalán függetlenségi vezetők, elhagyhatták a börtönt

2021. június 23., szerda 15:30

Elhagyta a börtönt a kilenc katalán függetlenségi vezető, akiknek szabadon engedését a legfelsőbb bíróság rendelte el szerdán, miután a spanyol kormány részleges kegyelemben részesítette őket – írja az MTI.

Elsőként Carme Forcadell, a katalán parlament egykori elnöke távozhatott a Wad-Ras női börtönből, akit társaival együtt a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek el. A politikus zendülés bűncselekményének elkövetéséért kiszabott 11 és fél éves büntetéséből 39 hónapot töltött le.

A mai az öröm napja számunkra, de nem teljes, mert azt akarjuk, hogy véget érjen az elnyomás, a száműzöttek hazatérhessenek. Ez egy kis győzelem a nagy győzelem eléréséhez, ami az amnesztia és az önrendelkezés

 – mondta a bejárat előtt összegyűlt párttársak és újságírók gyűrűjében.

Tovább dolgozunk ennek az országnak a szabadságáért, a függetlenségért (...) A börtön nem tört meg minket, megerősítette meggyőződésünket

 – jelentette ki Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes a lledonersi börtön előtt, ahonnan hat társával távozott „Szabadságot Katalóniának” feliratú zászlót felmutatva az odakint várakozó, szimpatizánsokból, barátokból, rokonokból álló tömegnek. A politikust 13 év szabadságvesztésre ítélték, mivel a zendülés mellett közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek mondták ki. A 2019 októberében megszületett ítéletet megelőzően mintegy két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A spanyol kormány kedden fogadta el a katalán függetlenségi vezetők részleges kegyelemben részesítését, ami azt jelenti, hogy börtönbüntetésük fennmaradó részét elengedik, de a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad. Emellett, ha az érintettek – eredeti büntetésük mértékétől függően – a következő három-hat éven belül ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

A spanyol parlament szerdai ülésén több ellenzéki párt is tiltakozását fejezte ki a kormánydöntés miatt. Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke a miniszterelnök lemondását és előrehozott parlamenti választások kiírását követelte, mivel véleménye szerint a kormányfő becsapta a választókat és megszegte alkotmányos esküjét. Pedro Sánchez válaszában hangsúlyozta, a kegyelem megadása mérsékelni fogja a politikai és területi ellentéteket, amely alapvető az együttélés helyreállításához Katalóniában.    

A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.

Rovatok