Index Vakbarát Hírportál

Jótékonysági akciókkal csalnak ki pénzt terroristák Indonéziában

2021. június 24., csütörtök 11:34

Indonéziában a jótékonyságra szánt összegek jelentős hányada iszlamista terroristákhoz jut, akik rászorulóknak szánt adománykérésként dollármilliós nagyságrendben csalnak ki pénzt a gyanútlan hívőktől – jelentette az AFP francia hírügynökségnek az ügyletet jól ismerő korábbi szélsőségesre hivatkozva. 

Khayrul Ghazali szerint a terroristaszervezetek tagjai a palesztin ügy, illetve rászorulók és árvák ürügyével járják a délkelet-ázsiai országot, ám a segíteni vágyók pénze egyebek közt a Jemmah Islamiyah terrorszervezet tárcájába kerül. Ez a csoport volt a felelős a 2002-es, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő bali terrortámadásért is.

Az észak-szumátrai hatóságok korábban már

az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek csalásaira is fényt derítettek, tudomásuk szerint ezzel finanszírozták fegyveresek Szíriába jutását is.

Khayrul Ghazali elmondása szerint az csaláshoz használt adománygyűjtő ládákban félévenként körülbelül 350 dollár (több mint 102 ezer forint) gyűlik össze. A hatóságok tudomása szerint csak a Jemmah Islamiyah több mint 20 ezer ilyen ládát tart fenn az országban.

Terrorizmusszakértők rámutatnak arra, hogy az adományokkal és a hívők jóhiszeműségével való visszaélés nem új jelenség, ám úgy tűnik, a szélsőségesek az utóbbi években egyre gyakrabban igyekeznek ezen a módon finanszírozni a tevékenységüket – írja az MTI. 

Egy másik korábbi szélsőséges, Sofyan Tsauri az AFP-nek nyilatkozva úgy vélte, Indonéziában az emberek szívesen adnak pénzt jótékony célokra, sokszor akár 5000 rúpiát (körülbelül 100 ezer forint) is, bár legtöbben nem tudják, hová kerül a pénzük.

Rovatok