Index Vakbarát Hírportál

Nincstelen ukránok és moldávok veséit operálták ki Bulgáriában gazdag külföldiek számára

2021. június 25., péntek 18:54

Az elmúlt két évből tizennégy olyan ügyet vizsgálnak Bulgáriában, amelyekben fiatal moldávok és ukránok adhatták el a veséiket gazdag külföldieknek – jelentette be Bojko Raskov bolgár belügyminiszter.

Ezeknek egy részét – derül ki a Szabad Európa cikkéből – Bulgária egyik vezető kórházában, a szófiai állami Lozenetzi Egyetemi Kórházban végezték. A vádak szerint a donorok kivétel nélkül szegény fiatalok voltak Moldovából és Ukrajnából, akiknek az egyik veséjét pénzért kioperálták a kórházban, és a szerveket gazdag külföldiekbe ültették be.

A szervátültetésért fizető külföldiek többek közt Németországból, Ománból, Izraelből és Japánból érkeztek Bulgáriába.

Mind a szegény donorok, mind a gazdag szervátültetésre várók hamis papírokkal érkeztek a balkáni országba. Az szerepelt az iratokban, hogy az eladók és a vevők rokonok, általában unokaöcs-nagybácsi relációban.

Bulgáriában ugyanis meglehetősen szigorúak a transzplantációs szabályok, élő ember csak közeli rokonának adhatja oda a veséjét. Az érintett kórház egyébként az egyik legjobb hírű intézmény Bulgáriában, a kormány tagjait és az országban élő külföldi diplomatákat is szinte kizárólag itt látják el.

Ráadásul nem csak külföldieknek és nem csak veséket ültettek be törvénytelenül. A vád szerint egy magas rangú bolgár kormányzati tisztviselő szintén korrupt módon, soron kívül kaphatott új májat a kórházban.

Bár a mostani vádaknál nem közölték, hogy mennyiért bonyolíthatták le az illegális szervátültetéseket, egy korábbi botrány alapján azonban megbecsülhető. Két éve részben hasonló bűnszervezetet kapcsoltak le a bolgár rendőrök. Az volt az eltérés, hogy szegény bolgárokat toboroztak, és a szomszédos Törökországban hajtották végre a műtéteket.

Akkor a vevőnek 55–111 ezer euró (20–40 millió forint) közti összegbe került egy új vese, az eladó pedig 5,5–7,5 ezer eurót (2–2,5 millió forintot) kapott.

Bulgária egyébként az EU legszegényebb országa, emellett folyamatosan erős nyomás alatt van az Európai Unió részéről az országban a legtöbb területet átható korrupció és szervezett bűnözés miatt.

Rovatok