Index Vakbarát Hírportál

Kielemezte a Fekete-tengeri incidenst a brit vezérkar, buszmegállóból kerültek elő az iratok

2021. június 27., vasárnap 13:50

Minősített adatokat tartalmazó brit védelmi minisztériumi iratokat hagyott valaki egy kenti buszmegállónál – számolt be a BBC. A dokumentumok egyik része a szerdai incidensről szól, amikor is egy brit romboló hajóra figyelmeztető lövést adott le egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren, a Krím-félsziget közelében. 

A brit védelmi minisztérium illetékesei forgatókönyveket vázoltak fel arra, hogy az orosz fél részéről milyen reakció várható, ha a brit hadihajó a Krím-félsziget közelében halad el.

Az iratok másik csoportja pedig az Egyesült Királyság potenciális afganisztáni katonai jelenlétéről értekezik, miután az Egyesült Államok által vezetett NATO-jelenlét megszűnik.

A brit kormány közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben.

A honvédelmi minisztérium szóvivője arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az egyik minisztériumi alkalmazott  beszámolt a szenzitív iratok elvesztéséről. Hozzátette:

 amíg tart a vizsgálat, felesleges találgatásokba bonyolódni.

A közel 50 oldalból álló iratokat Délkelet-Angliában, Kent egyik buszmegállója mögött egy átázott kupac kacat között találták meg csütörtökön korán reggel.

Az iratok e-mailekből és Power Point-prezentációkból állnak, és a védelmi minisztérium magas rangú hivatalnokai a szerzők.

Az iratok egyik megtalálója értesítette a BBC-t, és átadta a dokumentumokat.

Rovatok