Index Vakbarát Hírportál

Szivárványszínűre festették a hágai magyar nagykövetséget

2021. június 27., vasárnap 14:10 | két éve frissítve

Szivárványszínekkel világították ki péntekre virradóra a hágai magyar nagykövetséget. Szijjártó Péter szerint az Amnesty International akciója példátlan incidens, mert bár kérték a holland hatóságokat, hogy akadályozzák meg, nem voltak erre hajlandók. Az Indexnek reagált az Amnesty elnöke.

Folytatódik a szivárványos kivilágítási akció, péntekre virradóra a hágai magyar nagykövetség falán jelentek meg a szivárványos színek. Szijjártó Péter a Kossuth rádió vasárnapi reggeli műsorában példátlan incidensnek nevezte a történteket, és egy videót is kitett róla a Facebook-oldalán. Azt mondta,

az akció egy órán át tartott, a „helyi hatóságok asszisztálása, sőt támogatása mellett”. Szerinte ez szembemegy a diplomáciai gyakorlattal és a nemzetközi joggal, és ők hiába kérték a hollandokat, hogy akadályozzák meg az incidenst.

Az ügy előzménye, hogy a szerdai Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt több német stadion is szivárványszínekben pompázott, a közelmúltban elfogadott, sokak által homofóbnak tartott magyar pedofiltörvény elleni tiltakozásul.

Nagyobb médiazaj kísérte, amikor a Demokratikus Koalíció péntekre virradóra a Fidesz brüsszeli pártirodájának falára egy szivárványos háttérrel, Orbán Viktor arcképével a Hungary is not Orban (Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral) feliratot vetítette fel.

Az Amnesty ugyancsak pénteki, hágai akciója viszont nem váltott ki ekkora visszhangot. A magyarországi Amnesty Facebook-oldalán sem találni róla információt, és a sajtó sem foglalkozott vele.

Kerestük a hazai Amnesty elnökét, szerettük volna megtudni, ki akciózott, és terveznek-e még a jövőben hasonlót. 

A péntek hajnali esemény az Amnesty International Hollandia akciója volt. Szemben Szijjártó Péter vasárnapi állításával, ez az akció a szolidaritásról szólt a magyar LMBTQ emberek felé, mert az Amnesty úgy érzi, hogy frontális támadást indított saját állampolgárai ellen a magyar kormány. A homofób és transzfób törvény elfogadásával kiradírozzák az LMBTQ-embereket a médiából, eltüntetik a filmekből, és pont hogy kiveszik a szülők kezéből, és az állam kezébe adják annak eldöntését, milyen szexuális nevelést kaphatnak a gyerekek. De legyen világos, itt nem csak a szexuális nevelésről van szó, hanem arról is, hogy ezzel az állam elveheti a gyerekektől a jogot attól, hogy iskolai bántalmazás megelőzéséről vagy kezeléséről szóló foglalkozáson vegyenek részt

– mondta az Indexnek az Amnesty Magyarország igazgatója, Vig Dávid. Hozzátette, a londoni magyar követség előtt és Dublinban is szervezett tüntetést az Amnesty a törvény ellen, illetve a müncheni stadionnál is osztott zászlókat. A hazai és nemzetközi tiltakozást folytatják, de újabb fényfestéses akcióra egyelőre nem készülnek.

A magyar pedofiltörvény miatt viharos nemzetközi vizekre evezett a magyar kormány: az Európai Bizottság vizsgálja a jogszabályt, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásán, a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásról szóló vitában azt mondta:

Hosszú távon az kell legyen a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben a kérdésben. Fel kell ismerniük, hogy vagy tagjai az Európai Uniónak, és ezáltal értékközösséget vállalnak velünk, vagy ki kell lépniük az unióból.

Orbán Viktor szombati Facebook-videójában reagált, és azt mondta: több tisztelet illeti a magyarokat. Megismételte, amit korábban egy Kormányinfón mondott: a magyar ember a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét.

(Borítókép:  Egy magyar blogger a  Magyarország nagykövetség előtt, miközben  az Amnesty International emberi jogi aktivistái szivárványos zászlót vetítenek az épületre  2021. június 25-én, Hágában, Hollandiában. Fotó:  Pierre Crom / Getty Images Hungary)

Rovatok