Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyen meleg Kanadában

2021. június 28., hétfő 09:30

Több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord Kanadában, amelynek nyugati részén melegebb van ezekben a napokban, mint Dubajban.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában, ahol összesen több mint 40 hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén. A korábbi rekordot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta az 1937. július 5-én mért 45 Celsius-fokkal.

A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy a következő napokban további rekordok dőlnek meg a Kanada nyugati részén kialakult „hőburok” miatt. A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra – számolt be az MTI.

Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal és ezzel megdőlt a korábbi, előző nap 42,2 fokkal felállított hőmérsékleti rekord.

Történetének legforróbb napját mérték Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 44,4 Celsius-fokos hőség kereken 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról.

Rovatok