Index Vakbarát Hírportál

Közös hadgyakorlatot tartanak az ukránok és az amerikaiak a Fekete-tengeren

2021. június 28., hétfő 14:03

Megkezdődött a Sea Breeze-2021 elnevezésű, ukrán-amerikai szervezésű nemzetközi fekete-tengeri hadgyakorlat, amelynek hivatalos megnyitóját hétfőn tartották Odesszában - számoltak be ukrán hírportálok.

A gyakorlaton, amely július 10-ig tart, idén Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül - az elmúlt húsz évet tekintve - rekordszámú, 29 ország, köztük több NATO-tagállam veszt részt, írja az MTI. 

Sea Breeze elnevezés alatt 1997 óta hajtanak végre Ukrajna területén évente hadgyakorlatot ukrán-amerikai közös szervezésben több ország részvételével.

A múlt héten a washingtoni orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le az idei Sea Breeze-hadgyakorlatot. A külképviselet úgy vélekedett ugyanis, hogy a manőverek mérete és „agresszív jellege” nem segíti elő a régió biztonságát, „megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát”, és erősíti Kijev „militarista hajlamait”. A gyakorlat az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget közelében zajlik.

Rovatok