Index Vakbarát Hírportál

Kemény forróság sújtja Olaszországot

2021. június 29., kedd 12:00

Negyvenhat fokot mutatott a hőmérő a szicíliai Siracusa térségében, és egész Olaszországot az évszakhoz képest is rendkívüli hőség uralja keddtől.

Mostanáig a legmelegebbet a tengerparti Siracusa városában mérték, de az olasz csizma orrában található Calabriában is megdőlt a rekord, Cosenzában negyven fok feletti volt a hőmérséklet már hétfőn.

A calabriai és szicíliai tengerpartokat megrohamozták a hűsölésre vágyó emberek. A strandüzemeltetők szerint az utóbbi évekhez képest rekordot dönt a vendégszám. Annál is inkább, mivel az olaszok jelentős többsége, főleg ha tengerpart közelében él, a legközelebbi strandra megy az idén nyáron távolabbi célállomás helyett.

Az előrejelzések szerint az Afrikából érkező kánikula a hét középső napjaiban tetőzik. Rómában az eddigi maximum 36 fok volt, de a hőérzet annál sokkal magasabb. Az utcákon sétáló turisták a kutaknál keresnek enyhülést.

Az ország északi felében a meleget heves viharok kísérik, melyek a hét végére elérik a déli térségeket is. A Coldiretti termelői szövetség természeti katasztrófának nevezte a jelenlegi időjárási-környezeti helyzetet, mivel a hónapokig tartó csapadékhiány miatt teljesen kiszáradt termőföldeket most monszunszerű viharok érik.

Rovatok