Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a volt szerb titkosszolgálati vezetőket

2021. július 1., csütörtök 07:48

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) bírái 12 év börtönbüntetésre ítélték Jovica Stanišić és Franko Simatović volt szerb titkosszolgálati vezetőket a délszláv válság idején elkövetett háborús bűneikért – adta hírül az MTI. A 71 éves Stanišić  az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatović pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milošević volt elnök közeli munkatársai voltak.

2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát eredményező atrocitásokat követtek el.

A vád mindkettőjükre életfogytiglani szabadságvesztést követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányában első fokon felmentették őket.

Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, a korábbi eljárásban téves jogalkalmazás történt.

A törvényszék szerint azért kaptak a vádban kértektől enyhébb büntetést, mivel nem volt arra elegendő bizonyíték, hogy a vádiratban nevesített összes városban és faluban elkövették volna a nekik felrótt bűncselekményeket.

Mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát, még élhetnek fellebbezési jogukkal.

Rovatok