Index Vakbarát Hírportál

Már 130 ország vállalta a globális minimumadó bevezetését

2021. július 1., csütörtök 19:08

Százharminc ország, köztük Kína és India is belement, hogy ezentúl egységes, 15 százalékos társasági adót rójanak a vállalati szektorra, amit Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a „nemzetközi adóverseny" megelőzésére tett előrelépésként értékelt. Egyes országok például munkahelyteremtés céljából más országok kárára nyújtanak adókedvezményeket nagyvállalatoknak, egymással versenyeznek a multikért.

Az először a technológiai óriáscégek megfejésének induló javaslat, amelyet Joe Biden amerikai elnök kormányzata szorgalmazott, immár minden nagyvállalatra vonatkozik, és azt szabályozza, hogy mennyi adót és hol fizetnek. A kezdeményezés igazán a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-es csúcstalálkozón kapott újabb löketet, most pedig a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) évek óta kidolgozás alatt álló kerettervére bólintott rá a 130 ország. 

Az Axios jelentése szerint a globális multiadó a következőképpen fog működni: bármely cég, amelynek a nyeresége meghaladja a húszmilliárd eurót, automatikusan a 15 százalékos adókulcs alá kerül. Idővel ezt a nyereségi határértéket tízmilliárd euróra csökkentenék.

A globális adózási rendszert az országok jövőre ültetik át a saját jogrendjükbe, és 2023-ban léphet hatályba. Ettől függetlenül – emeli ki az amerikai lap – a nagyvállalatok viszonylag szabadon dönthetnek a továbbiakban is arról, hogy hol adóznak, arról viszont már kevésbé, hogy adóznak-e egyáltalán. 

Nem minden, nagylelkű adókedvezményt nyújtó ország örül a kezdeményezésnek, mások mellett Írország és Magyarország sem. 

Rovatok