Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorra rájár a rúd, egyre több európai lap utasítja el a tervét

2021. július 1., csütörtök 15:39

Egyre több európai lap utasítja el azt a magyar kormányzati hirdetést, amelyben Orbán Viktor azt vázolja, hogyan képzeli el az Európai Unió jövőjét.

A hvg.hu információi szerint az ajánlatot elutasította a belga La Libre Belgique, amelynek főszerkesztője úgy látja, a hirdetés nem fedi az igazságot, a szintén belga De Morgen pedig azért nem közölte le, mert az egyszerűen nem fért össze az általuk képviselt értékekkel. A belga De Standaard ennél is továbbment, ők vissza is üzentek a magyar miniszterelnöknek, egy egész oldalas szivárványos hirdetéssel.

Most pedig a legnagyobb svéd napilapról, a Dagens Nyheterről derült ki, hogy szintén elutasította a kérést. A lap főszerkesztője, Peter Wolodarski Twitteren azt írta, hogy a hirdetés megjelentetése helyett inkább interjút kértek Orbán Viktortól, de eddig nem kaptak választ. 

A történet pedig, úgy tűnik, itt még nem ér véget, ugyanis csütörtökön a Times of Malta közölte, hogy ő is nemet mondott. Állásfoglalásában azt írja, hogy nem tudták elfogadni egy olyan miniszterelnök teljes oldalas hirdetését és az azzal járó pénzt, aki folyamatosan az emberi jogokat tapossa és aki korlátozta a szabad sajtót a saját országában.

De nemet mondott az Irish Times is, amely szerint a hirdetés befolyásolási kísérlet volt egy olyan vitára, amelyről tudósítani szoktak. Bár a lap szerint megszokott a kormányoktól, hogy hirdetni akarnak, de ebben az esetben a kormány pénzzel akarta megkerüli a szerkesztési folyamatokat, hogy helyet kapjanak a miniszterelnök víziói a lapban. 

Eközben már lehozta a hirdetést a dán Jyllands-Posten, a spanyol ABC és sajtóhírek szerint a cseh Mladá Fronta DNES és a francia Le Figaro is. 

Rovatok