Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a próbababákat, mert szeméremsértőek

2021. július 2., péntek 12:07

Szeméremsértő voltuk miatt betiltották a manöken babák használatát az üzletekben, butikokban, szabászatokban a muszlim többségű észak-nigériai Kano államban. 

Az állam hiszba tanács indoklása szerint szerint a babák ütköznek az iszlám tanításaival. A hiszba a Koránon alapul, és a muszlimoknak azon kötelességére utal, hogy beavatkozzanak, mikor egy másik muszlim helytelen dolgot követ el. A vallási rendőrség gyakorlatát is általában a hiszbával magyarázzák. 

A tiltás – írja a today.ng  –  nem vonatkozik a fej nélküli próbababákra, és egyelőre nem világos, miért nem. Azt sem tudni, belefér-e, hogy valaki esetleg vesz egy ép próbababát, de aztán lefejezi. Ettől függetlenül az ügyben eljáró  illetékes tisztségviselő közölte, hamarosan felvilágosító kampányt indítanak arról, mi a baj a próbababákkal.

Vélhetően azért megy szembe a próbaba az iszlámmal a hittudós szerint, mert a vallásban nem megengedett az emberábrázolás. Persze ez felveti annak kérdését, hogy mi a helyzet például az akciófigurákkal? 

Rovatok