Index Vakbarát Hírportál

A bárját akarta felújítani, régészt kellett hívni

2021. július 4., vasárnap 07:30

Sevillában tavaly nyáron úgy döntött egy bár tulajdonosa, ha már úgysem nyithat ki a koronavírus-járvány miatti korlátozások ideje alatt, legalább felújítja üzletét. Nagy meglepetés érte, amikor középkori mintákat találtak a modern vakolat mögött, és kiderült, hogy a helyszín eredetileg egy XII. századi fürdőház volt.

Sevillában működik a Cervecería Giralda nevű tapas bár, amely 1923 óta várja vendégeit. Nevét a nem messze található sevilla-i székesegyház Giralda harangtornyáról kapta. A 98 éves múlttal rendelkező bár tulajdonosa a járvány első hulláma alatt elhatározta, hogy a letűnt időket idéző bárt – ami már régóta várt felújításra – renováltatja.

A munkások nekiláttak a vakolat leveréséhez, ám

meglepő módon olyasmit találtak a rétegek alatt, amit valószínűleg addig még sohasem láttak.

Alvaro Jimenez a feltárás főrégésze elmondta,

az első, amit megtaláltunk egy nyolcágú csillag volt, ami egyértelműen arra utalt, hogy ez az épület korábban fürdőházként funkcionált. A legérdekesebb ennek a fürdőnek a díszítése volt."

A fürdő valószínűleg az Almohad-kalifátus idején épülhetett a székesegyház mellett. Abban az időben a kalifátus uralta a térséget, Észak-Afrikától kezdve az Ibériai-félsziget nagy részén át. A régészek 3D-modellek segítségével próbálják rekonstruálni az eredeti fürdőház korabeli kinézetét, ablakainak nyílásait, a fényeket, a csatornarendszereket, mindazt, ahogyan eleve kinézhetett.

A fürdőházak nagyon fontos szerepet játszottak akkoriban, mert ezek a helyek jelentették az iszlám társasági élet működésének lényegét 

– emelte ki Miguel Angel Tabales történész- és régészprofesszor.

A történészek szerint a fürdőhelyeket a hívők arra használták, hogy a mecsetekbe való belépés előtt megtisztítsák magukat, része volt ez az imát megelőző tisztulási folyamatnak. Mint minden fürdőhely természetesen ez is fontos terepe volt a társasági életnek, vagy az üzleti ügyek lebonyolításának.  Délelőtt a férfiak beszélgettek üzletről, délután pedig a nőké volt a terep.

A múzeummá alakítás lehetősége adott, ám jóval autentikusabb lenne, 

ha a bár megtartaná eredeti szerepét, és megmaradna - mint a régmúltban - a társasági élet helyszíneként, "ahol az ember lemoshatja magáról a gondokat."

(Borítókép: Paco Puentes / Cervecería Giralda / Facebook)

Rovatok