Index Vakbarát Hírportál

Újra megvédte Orbán Viktort a szlovén kormányfő, szerinte ennek összeomlás lehet a vége

2021. július 5., hétfő 06:30 | aznap frissítve

Az Európai Unió összeomlásához vezethet, ha a Nyugat liberális nézeteket akar Közép-Európára kényszeríteni. Ezt a szlovén miniszterelnök jelentette ki abból az alkalomból, hogy a következő fél évre Szlovénia veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét – számolt be róla a The Guardian

Vannak különbségek, amelyeket figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani, és úgy gondolom, hogy egyértelműen el lehet választani, mi a nemzeti és mi az európai kompetencia. Nem szabad ítélkezni egy ember felett képzeletbeli európai értékek alapján, ha pedig kettős mércét alkalmaznak, az a leggyorsabb út az összeomláshoz

– jelentette ki újságírók előtt Janez Janša, a kevesek egyike, aki Orbán Viktor mellé állt, amikor a kormányfők többsége az európai alapértékekre hivatkozva keményen kritizálta a magyar miniszterelnököt a pedofiltörvényhez kapcsolódó homofób kicsengésű szabályozás miatt.

A Lisszaboni Szerződés ugyan alapvető jogként rögzíti az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget és a jogállamiságot, Janez Janša szerint viszont azok, akik az ő, Orbán Viktor és a lengyel kormány politikáját kritizálják, mindezeknek olyan sajátos értelmezését próbálják ráerőltetni a többiekre, ami nem fogadható el.

Brüsszelben ugyanakkor egyre nagyobb az aggodalom a szlovén demokratikus normák aláásása miatt. Janšát azzal vádolták, hogy országában fenyegetés alatt tartja a független újságírókat. Ráadásul Ljubljanából nem küldtek ügyészeket az Európai Ügyészségbe, amelynek feladata az uniós pénzekkel való visszaélések megakadályozása, így pedig úgy vélik, hogy az uniós helyreállítási alapból Szlovéniának megítélt 2,5 milliárd euró óriási kockázatot jelent az Európai Unió számára.

Rovatok