Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a sajtószabadság ellenségei között, a német kormány nem kommentál

2021. július 5., hétfő 16:25

Ismert a német szövetségi kormány előtt a magyar kormány álláspontja Európa jövőjéről – jelentette ki a német kormány szóvivője, miután a magyar kormány Az Európai Unió jövőjéről – Magyarország javaslatai címmel hirdetést jelentetett meg a Bild című német napilapban. Steffen Seibert egy sajtótájékoztatón az újsághirdetés megítéléséről szóló újságírói kérdésre kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kormány álláspontját képviseli Brüsszelben, és az európai uniós kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács legutóbbi ülése előtt a testület valamennyi tagját tájékoztatta elképzeléseiről.

Az Európa jövőjéről indított egyéves konferenciáról azt mondta: az EU valamennyi tagországa előtt nyitva áll a részvétel lehetősége. Az EU „szerződésekre épül, amelyeket valamennyi tagállam önkéntes és demokratikus alapon fogadott el” – hangsúlyozta, és hozzátette: ezek a szerződések kötelező erővel bíró megállapodások a tagállamok között, és az EU csak olyan hatásköröket szerezhet meg, amelyeket a tagállamok átruháznak. Emlékeztetett, hogy Angela Merkel kancellár már többször kifejtette, hogy az EU nem csupán gazdasági közösség, hanem értékközösség.

Azzal kapcsolatban, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet hétfőn kiadott jelentésében a „sajtószabadság ellenségei” közé sorolta a magyar kormányfőt, Steffen Seibert úgy nyilatkozott, hogy a német kormány „tudomásul vette”, és nem kommentálja az RSF besorolását. Általánosságban úgy foglalt állást, hogy valamennyi tagországban érvényes az EU Alapjogi Chartája, amely kimondja, hogy a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani. A német kormány nem egyszer jelezte, hogy kritikusan viszonyul a magyar sajtóban mutatkozó bizonyos folyamatokhoz – tette hozzá a szóvivő, aki helyesnek és fontosnak nevezte, hogy ezeket a valójában értékeket érintő kérdéseket „nagyon nyíltan és intenzíven megvitassuk egymással”.

Rovatok