Index Vakbarát Hírportál

Elérte a floridai zátonyokat az Elsa nevű trópusi vihar, nehezíti a kutatást a miami házomlás túlélői után

2021. július 6., kedd 18:09

Elérte kedd reggel a floridai zátonyokat az Elsa névre keresztelt trópusi vihar, tovább nehezítve a Miami közelében lévő Surfside-ban történt házomlás esetleges túlélői utáni keresést – írja az MTI.

A pusztító erejű széllökések és heves esőzések mellett az amerikai hurrikán figyelő központ életveszélyes viharokra, áradásokra és szórványosan előforduló tornádókra figyelmeztetett. Keddre virradóra az Elsa tovább erősödött, a vihar haladását 95 kilométer óránkénti széllökések kísérik. Előrejelzések szerint kedd estére, vagyis amikor eléri Florida partjait már hurrikán erősségű lesz. A floridai parvonal egy hosszú szakasza mentén ezért hurrikánriadót rendeltek el.

Heves zivatarokat várnak a surfside-i házomlás helyszínén is, így félő, hogy a törmelék még jobban átázik. A június 24-én történt szerencsétlenség igazolt halálos áldozatainak száma időközben 32-re emelkedett, miközben 117 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, így félő, hogy a halottak száma még emelkedhet.

A kutató-mentő alakulatok az esővel dacolva folytatják a romok átfésülését, de időnként fel kell függeszteniük a munkálatokat, ha villámcsapás veszélye fenyeget. Időközben már egy mélygarázs is megtelt esővízzel a törmelék alatt. Mint arról Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője beszámolt, ezek a fennakadások csüggesztően hatnak a mentőalakulatok tagjaira. Ignatius Carroll, a miami tűzoltóság kapitánya pedig kijelentette, hogy továbbra is elsődleges feladatukra összpontosítanak, vagyis mindent megmozgatnak a lehető legtöbb ember fellelésére ezzel választ, vagy megnyugvást adva a családoknak, illetve a hozzátartozóknak.

Ron DeSantis floridai kormányzó kiterjesztette a rendkívüli állapotot egy tucat floridai megyére, ahol várhatóan Elsa átvonul szerdán. Az ítéletidő előrejelzések szerint Georgia és Dél-Karolina felé vonul tovább. A Tampa nemzetközi repülőteret is lezárják ideiglenesen az ítéletidőre tekintettel.

Rovatok