Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro távozását követelik a járvány hanyag kezeléséért

2021. július 7., szerda 17:31

Tömegek követelik Brazília legnagyobb városaiban Jair Bolsonaro elnök menesztését, akit több mint félmillió honfitársuk koronavírus okozta haláláért okolnak.

Több tízezren vonultak Rio de Janeiro utcáira, miközben újra felerősödtek a Jair Bolsonaro felelősségre vonását követelő felszólítások, és alkotmányos vádemelési eljárást kezdeményeztek az elnök ellen. Az ellenzék azt állítja, hogy a kormány tagjai illegális haszonra próbáltak szert tenni a Covid-vakcinák vásárlásából.

„Az emberek felébredtek” – idézte a Guardian Benedita da Silvát, a 79 éves kongresszusi képviselőt, a brazil baloldal veteránját, aki csatlakozott a tüntetéshez.

„Azért vagyok itt, mert feltétlenül el kell távolítanunk a szörnyeteget a hatalomból, és vissza kell szereznünk Brazíliát” – mondta a 64 éves Magda Souza, miközben férjével, José Baptistával együtt menetelt Rio belvárosában.

„Barbárság vesz körül minket” – tette hozzá, miközben egy rendőrségi helikopter körözött a tömeg felett.

Patricia Ribeiro, egy 47 éves hivatalnok soha korábban nem vett részt utcai tüntetésen. Azért jött, hogy bátyja, Pedro Ribeiro előtt tisztelegjen, aki márciusban halt meg, miután megfertőzte a koronavírus, és nyolc napot töltött lélegeztetőgépen.

„A kormányt hibáztatom a bátyám halála miatt – mondta. – Úgy viselkednek, mintha az életünk semmit sem érne, mintha az emberi élet értéktelen lenne.”

Daniel Melo, egy 18 éves diák 86 éves nagymamáját, Conceiçãót gyászolja, aki szintén a koronavírus áldozata.

„Elment a kórházba, és soha nem jött haza” – mondta Melo, aki Brazília – szavai szerint – „népirtó” elnökét hibáztatja, mert nem figyelmeztette a polgárokat a koronavírus veszélyeire, ehelyett a járványt „enyhe influenzaként” kezelte.

„Nem hagyhatjuk, hogy a pusztítás folytatódjon – mondta Sílvia Buarque, a népszerű színésznő, aki szerint Bolsonarót azonnal el kell távolítani hivatalából. – A járvány meggyőzött: nem várhatunk 2022-ig, hogy a választásokon bukjon meg.”

Rio mellett Bolsonaro ellen tüntettek Belémben, Recifében, São Paulóban és Brasíliában, valamint európai városokban, köztük Londonban, Barcelonában és Dublinban is.

„Az elsődleges cél Bolsonaro megbuktatása” – mondta Maurício Machado, egy 43 éves pincér, aki a riói gyűlésre arcpajzzsal érkezett. Ezt írta rajta:

„Bolsonaro népirtó. Biológiai fenyegetés.”

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája vizsgálatot rendelt el, kiderítendő, Bolsonaro mulasztást követett-e el, miután értesült a védőoltások beszerzésével kapcsolatos korrupció gyanújáról.

A hivatalos adatok szerint a járványnak eddig több mint 522 ezer áldozata van Brazíliában, a legtöbb az Egyesült Államok után. A dél-amerikai országban a járványt ráadásul még mindig nem sikerült megfékezni.

Újabb alkotmányos vádemelési eljárás az elnök ellen

A tüntetések előtt, a hét derekán az ellenzék újabb kísérletet tett Jair Bolsonaro elnök alkotmányos felelősségre vonására. Újabb vádak láttak napvilágot a koronavírus elleni vakcinák beszerzésével kapcsolatos korrupcióról, amit a gyanú szerint hanyagul kezelt – jelentette a francia hírügynökségre hivatkozva a France24.

A beterjesztett dokumentum több mint húsz vádat sorol fel Bolsonaro ellen, köztük a több mint félmillió áldozatot követelő járvány elleni hanyag válaszlépéseket.

Az aláírók – az ellenzéki pártok mellett a szakszervezetek, civil szervezetek, sőt néhány egykori szövetségese is – azt követelik, hogy Bolsonarót váltsák le posztjáról.

Két hónapja a kormány járványkezelési gyakorlatát vizsgáló szenátusi bizottság tanúk egész sorát hallgatta meg, akik azt vallották, hogy a szélsőjobboldali vezető és kormánya szemérmetlenül semmibe vette a vírus megfékezésére vonatkozó szakértői tanácsokat.

Bolsonaro „enyhe influenzaként” bagatellizálta a fertőzést, tiltakozott a korlátozások ellen, megkérdőjelezte az arcmaszkok viselését, és elutasította a különböző oltóanyag-ajánlatokat, miközben olyan, nem bizonyított gyógyszereket erőltetett, mint a klorokin, és arra szólította fel a brazilokat, hogy menjenek vissza dolgozni.

Az államfő ellen benyújtott összes korábbi vádemelési indítványt a képviselőház elnöke, Arthur Lira, Bolsonaro kulcsfontosságú szövetségese meghiúsította.

Megfigyelők szerint most sem valószínű, hogy Lira változtatna álláspontján, vagy ha igen, Bolsonaro konzervatív támogatói a parlamentben megmentenék az impeachmenttől.

Össztűz alatt

Az eljárással egyidejűleg egy napilap arról számolt be: lemondott Roberto Dias, az egészségügyi minisztérium logisztikai igazgatója, miután kiderült, kenőpénzt kért egy olyan cégtől, amely négyszázmillió dózis AstraZeneca-vakcina brazíliai leszállításáról tárgyalt.

Bolsonaro egyébként a járvány alatt két egészségügyi miniszterétől vált meg.

A közvetítő vállalat képviselője azt állította, hogy februárban egy brazíliai bevásárlóközpont egyik éttermében találkozott Diassal, aki minden megvásárolt dózis után egydolláros jutalékot kért.

Miután ez kiderült, Dias nyomban távozott posztjáról.

Az AstraZeneca közleményben tudatta, hogy nem alkalmaz közvetítőket a vakcinák értékesítésénél.

A brazil szenátusban elhangzott vádak szerint az indiai Covaxin vásárlására kötött üzlet álca volt dollármilliók elsikkasztására. Azt állították, hogy Bolsonaro szövetségese irányította az elképzelést, amelybe az elnököt is beavatták.

Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt vallotta: felettesei „túlzott” nyomást gyakoroltak rá, hogy hagyja jóvá a vásárlás kifizetését, amelyről azt gyanította, hogy túlszámlázott. Azt állította, hogy erről az elnök is tudott.

A vádak nyomán három brazil szenátor hivatali visszaéléssel gyanúsította meg Bolsonarót a legfelsőbb bíróság előtt.

Augusto Aras főügyésznek, az elnök szövetségesének azonban vádat kellene emelnie ahhoz, hogy az eljárás folytatódjon.

(Borítókép: Bolsonaro elleni tüntetés Sao Paulóban 2021. július 3-án. Fotó: Mariana Greif / Reuters)

Rovatok