Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt Marosvásárhelyen, a polgármester magyarázatot vár

2021. július 7., szerda 17:01 | aznap frissítve

Robbanás történt Marosvásárhelyen az Azomures vegyipari kombinátban – számolt be a maszol.ro. Soós Zoltán, a város polgármestere magyarázatot vár a történtek miatt.

Helyi lakosok beszámolója szerint szerdán éjszaka egy óra körül két robbanást lehetett hallani. Ezek olyan hangosak voltak, hogy még a távolabbi városrészekben és a környező falvakban is hallották őket, valamint a lángokat is több kilométerről lehetett látni. 

Utólag kiderült, hogy a robbanás egy ammóniatelepen keletkezett. Az Azomures szerint ezt az okozta, hogy megrepedt egy cső, amelyen keresztül szintézisgázt szállítottak rendkívül nagy nyomáson.  A berendezés kezelői elszigetelték az érintett részleget, és biztonságosan leállították a szerkezetet, azóta pedig belső vizsgálat is indult a történtek miatt. 

A katasztrófavédelmi felügyelőség a körzetben élőknek a RoAlert rendszerben SMS-üzenetet küldött ki és jelezte, hogy a robbanás következtében „nincs különösebb probléma, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják”. A robbanásban egy ötven év körüli férfi megsérült, ő felső végtagtörést szenvedett és a helyszínen ellátták. A kombinát felé vezető Dózsa György utat viszont lezárták az éjjel. 

Soós Zoltánt, Marosvásárhely polgármesterét azonban a vegyipari intézmény magyarázatát nem elégítette ki.

A vegyipari kombinát sablonos magyarázatai a rendszeres balesetekre már nem elfogadhatóak! A helyszínen kérek tájékoztatást az éjszakai robbanásról, következményeiről és arról, hogy a vállalat milyen garanciát tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy ilyen többé nem fordul elő

– írta szerda délelőtt a városvezető. 

Soós Zoltán szerda délután járt a helyszínen. Közölte, hogy találkozott a gyár vezetőségével, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel is egyeztetett, aki megígérte, hogy egy szakmai bizottság meg fogja vizsgálni az intézmény működését.

Hozzátette: a helyiek közül sokan az üzem bezárását követelik, erre azonban a városnak nincs jogköre. Megígérte ugyanakkor, hogy a kombináttal kapcsolatos döntéseikben tekintettel lesznek a lakosok véleményére és épp ezért népszavazás kiírását fogja kérni a városi tanácstól. 

Rovatok