Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas robbanás a marosvásárhelyi vegyi üzemben, felcsaptak a lángok

2021. július 7., szerda 07:30

Jókora detonáció rázta meg a marosvásárhelyi Azomureş vegyi üzemet éjjel egy óra körül, a cég szerint a lakosok nincsenek veszélyben – olvasható a Főtér oldalán. 

Az üzem közleményt adott ki a baleset után, amiben az állítja, hogy akkor következett be a robbanás, amikor beindítottak egy ammónia előállítására szolgáló berendezést, azonban az előzetes vizsgálatok szerint szivárogni kezdett egy vezeték, amelyben magas nyomású gáz áramlott. Ovidiu Maier, az üzem szóvivője elmondta, hogy a napokban fejezték be

a szóban forgó ammóniatermelő egység kétévente esedékes ellenőrzését, és szerda hajnalban volt a fokozatos újraindítás, eközben történt a baleset.

A felvételen is látszik, hogy hatalmas lángok csaptak fel a robbanás után, és egy alkalmazott is megsérült, kartörést szenvedett.

Az üzem arról is hírt adott, hogy a város és a környék lakóinak nem kell félniük, mert nincsenek veszélyben. 

A robbanás után a tűzoltók megfékezték a lángokat, és ammónia sem szivárog, így teljes a biztonság.

Az 1962-ben épült Azomureş vegyipari üzem a legnagyobb létszámú erdélyi magyar lakossággal rendelkező Marosvásárhely közvetlen határában található. 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában van, és jelenleg Románia legnagyobb műtrágyaüzeme. Az 1100 alkalmazottat foglalkoztató üzem működése évek óta éles vita tárgya Marosvásárhelyen, ugyanis 

gyakran okoz környezetszennyezést a kibocsátott ammóniával,

amit a vállalat szerint minimálisra csökkentettek a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Rovatok